Hirdetés


Milyen megszigorítások várhatóak az államháztartásban a következő hónapokban, és mit kezd a felpörgő inflációval hosszú távon a kormány? A megszorítások ugyan még előttünk vannak, mégis vélhetően megérkeznek hozzánk a közeljövőben, mutatjuk, hogy mire számíthatunk.

Hirdetés

Május elsejével véget ére az élelmiszerárstop. Orbán Viktor miniszterelnök egy Facebook videóban jelentette be még januárban, hogy az alapvető élelmiszerek árát a tavaly október 15-i árszínvonalon maximalizálja. Az intézkedés februárban életbe is lépett, ahogy arra az összes kiskereskedelmi üzletben kirakott plakát is felhívja a figyelmünket. A május elsejével véget érő élelmiszerárstop az alapvető élelmiszerek árán is jól érezhető lesz. Különösen érezhető lesz majd ez az étolaj árán.

Hirdetés

A benzinárstopnak május 15-én lesz vége. A Gulyás Gergely által bejelentett árstop 480 forintban maximalizálja az üzemanyagárakat. Az intézkedés eredetileg februárban véget ért volna, de az orosz-ukrán háború kitörése miatt módosított a kormány és a három hónapos periódust újabb három hónappal tolták ki, így az ársapka jelen ismeretek szerint május 15-ig lesz érvényben. Ha nem lép közbe a kormány, várhatóan az üzemanyagárak is növekedésnek indulnak.

Hirdetés
A kamatstop június 30-ig tart. December végén jelentette be Orbán Viktor, hogy a kamatok mértékét is maximalizálják a lakossági jelzáloghitelek esetében, méghozzá október végi kamatszinten. Ezt valószínűleg a hitelmoratórium végével megnövekedő törlesztők miatt lépték meg. A lakossági kamatstopnak köszönhetően nagyjából 500 ezer család mentesült a szárnyaló referenciakamatláb, a BUBOR rohamos emelkedése miatt növekvő törlesztőktől – írja a Forbes.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés