Hirdetés

Aki csak reklámokon szocializálódott, bizonyára úgy gondolja, hogy a vízkő a mosógép első számú gyilkosa, és a vízlágyítás az a csodálatos megoldás, amivel mosógépünk akár évtizedekig is “elélhet”.
Ezzel szemben sajnos a vízkőnél is nagyobb veszélyek leselkednek a mosógéped élettartamára, amelyek közül messze a legfontosabb az öblítő használata, amelyet súlyosbít a (szinte kizárólag) alacsony hőfokon történő mosás. Az öblítőben olyan anyagok vannak, amelyek nem hogy nem gátolják, de felgyorsítják az öblítőtartály, majd pedig a mosógép belsejének penészedését.
A mosógép megfelelő szellőzés nélkül egy olyan nyirkos környezetet jelent, amelyben a penész gyorsan terjedhet, és az öblítő ezt csak fokozza, ráadásul a penész az öblítővel egy ragacsos masszát képez, amely ellepi a mosógép belsejét és alkatrészeit.
Ha szinte kizárólag csak 40 °-on vagy ennél is alacsonyabb hőfokon mosol, akkor egy fontos védelmi rendszert építesz le, ugyanis a forróvíz tönkreteszi a penész telepeit, és megsemmisíti azokat, azonban az alacsony hőfokú mosások mellett azok akadálytalanul terjedhetnek.
Van azonban pár egyszerű praktika, amelyek használatával ez a folyamat megállítható, visszafordítható, vagy új mosógépek esetén megelőzhető:

1.) Gondoskodjunk a mosógépünk megfelelő szellőztetésről, annak ajtaját ne hagyjuk zárva, kizárólag akkor, amikor éppen mosunk.

2.) Mosás után mindig töröljük szárazra mosógép belsejét, különös tekintettel azokra a részekre, amelyeket gumírozott borítással láttak el, mert ezeken telepszik meg a penész legelőször.

3.) Amennyiben lehetőségünk van rá, hanyagoljuk az öblítő használatát, helyette használhatunk ecetet, illetve pár csepp illóolajat: ezek is segítenek abban, hogy a ruhák puhák és illatosak legyenek, ne maradjon rajtuk mosószer maradvány.

4.) Rendszeresen használjuk a mosógépet magasabb hőfokon is, mivel a hő nem kedvez a penész terjedésének, és visszaszorítja azt.

5.) A mosógép motorját tönkreteszi, ha túltömve vagy csak pár ruhadarabbal üzemeltetjük, ezért mindig törekedjünk egy közepes töltöttségi mennyiségre. A már tiszta ruhákat mosás után rövid időn belül távolítsuk el a mosógépből, hogy ne károsítsák a dobot, és ne fülledjenek be.

Hasznos volt? Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés