Hirdetés


A kormányfő péntek reggel szokás szerint a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában vendégeskedett, ahol többek között a legújabb kormánydöntésekről, tudnivalókról számolt be.
Amint azt a Blikk is megírta a Kormányinfón tegnap számolt be róla Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány döntésének értelmében a zárt terekbe újra kötelező lesz a maszk viselése.

Hirdetés

“Zárt térben ismételten kötelezővé tesszük a maszkot. Az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, az egészségügyben pedig kötelező tesszük a harmadik oltás felvételét is. Az államigazgatásban is készülünk ilyen lépésre.”
A maszkviselési kötelezettség november 20. szombat éjféltől lép életbe, amely üzletben történő vásárlás során, levéltárban, múzeumban, színházban, moziban, illetve közigazgatási szolgáltatást igénybe vevők számára lesz érvényben. Irodában és sportolásnál nem lesz kötelező maszkot felvenni.

Hirdetés
A szolgáltatók esetében mindenhol kötelező a maszkviselés, ahol egy helyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Az iskolák esetében az intézmények vezetői dönthetnek, hogy kötelezővé teszik-e a maszkhasználatot.
Nyakig a negyedik hullámban

Mindezek kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta, bíznak benne, hogy a most meghozott intézkedések elegendőek lesznek, továbbá kifejtette, hogy a virológusok azt mondják “nyakig vagyunk a negyedik hullámban”, illetve a neheze még csak most jön.
A kormányfő kiemelte, hogy a szakemberek álláspontja szerint még nem vagyunk túl a csúcsponton, az még csak most vár ránk, emiatt pedig a számok is egészen biztosan emelkedni fognak. Orbán Viktor kiemelte, hogy gyakorlatilag mindenki elkaphatja a vírust, azonban az nem mindegy, hogy milyen következményekkel zajlik le a betegség.
Ismételten hangsúlyozta: aki nincs beoltva, az életveszélyben van. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egészen döbbenetes hírekről szereznek tudomást, példának okán utalt arra a tragikus sorsú családra, ahol az édesapa meghalt a covid fertőzés következtében, az anyuka élet-halál között lebeg, ráadásul a gyerekek is súlyosan betegek.

Hirdetés
Az oltatlanok
Orbán Viktor azt is elmondta, hogy az oltatlanok esetén nem szívesen használja a felelőtlenség szót, mert úgy véli mindenki saját magáért felelőst, azonban úgy gondolja itt már ennél sokkal többről van szó, ugyanis, ha valaki nincs beoltva, akkor az már nem csak saját magára, de másokra nézve is veszélyt jelent.
Arról is beszélt, hogy a virológusok egyetértenek abban, hogy a védelmi intézkedések önmagukban nem védenek meg a vírustól, csupán a járvány terjedésének sebességét lassítják. Az egyetlen dolog, ami védelmet nyújt, az az oltás.

Hirdetés
A harmadik vakcina
Kiemelte, egybehangzó vélemények szerint a második oltás után 4-6 hónappal enyhül az oltás hatásának védőereje, éppen ezért indokolt a harmadik oltás felvétele, ennél a pontnál pedig azt is hangsúlyozta, ő maga is beadatta a harmadik vakcinát, s eddig nem is fertőződött meg a koronavírussal.
Orbán azt mondja a virológusok esküsznek arra a tényre, hogy a harmadik oltás utáni védettségi szint sokkal magasabb mint a második oltás utáni.
“Az oltáselleneseket se szoktam ekézni, mindenkinek jogában áll a saját szabadsága jegyében dönteni a saját életéről, de nem fogjuk tudni elkerülni, hogy mindenki beoltassa magát. Rá fognak jönni, hogy nem oltatják be magukat, akkor meghalnak.”
Az oltások kapcsán a kormányfő nyomatékosította: “10 milliónyi oltásunk van, harmadszor és negyedszer is be tudunk oltani bárkit.”

Hirdetés
A felmondási tilalom
“Tudjuk, hol vannak a szakorvosok, honnan kell őket vezényelni. A kiskunhalasi járványkórházra ha szükség lesz, akkor újra beindítják. Ez kiemelt kórház lesz, akkor, ha nagyobb baj történik” – mondta a miniszterelnök, továbbá beszélt arról, hogy a rendvédelemnél és az egészségügyben felmondási tilalmat vezette be, ennek persze sokan nem örülnek, de ez egy szükséges döntés volt.

Hirdetés
Az üzemanyagárakról is beszélt
“A benzinár meghatározását eddig a piacra bíztuk, helyesen, de van olyan helyzet, amikor be kell avatkozni. Az árak az egekbe mentek, és az a helyzet, hogy minden szakértő szerint több hétig, hónapig magas lesz, akkor reagálni kell. Ez ugyanis beépül az árakba, ehhez energia is kell, és az árak megindulnak felfelé” – mondta Orbán Viktor, továbbá azt is mondta, hogy “messze 80 százalék feletti támogatással rendelkezik az üzemanyagárak befagyasztása”
A kormányfő a rezsicsökkentés kapcsán is megszólalt, mint mondta: “A brüsszeli bürokrácia vért hány a rezsicsökkentéstől, nincsenek ehhez hozzászokva” – mondta a miniszterelnök, aki azt is hozzátette: véleménye szerint a baloldal mindig a multik oldalán áll, a kormány pedig az emberekén. “Nem lehet válságokat úgy kezelni, hogy az emberekkel fizettetjük meg az árát”

Hirdetés
A GDP
Orbán Viktor az interjúban elmondta, hogy a “2021-es év járványhullámai leginkább a családokat viselték meg, azt mondták, hogy ha lesz többletbevétele a költségvetésnek, akkor a családoknak adják vissza azt az adót, amit ebben az évben befizettek” Mint mondta, vita volt arról, hogy mekkora növekedés lesz, azonban Orbán állítása szerint ő az óvatos duhajok közé tartozott, ahogy általában is. Úgy gondolja, hogy az 5,5 százalék biztosan meglesz, feljebb leszünk, mint ahogy a legóvatosabb várakozások mutatták.
A miniszterelnök a nyugdíjak kapcsán elmondta, ez egy érzelmi kérdés, társadalmi igazságossági kérdés, hogyan gondolkozik egy ország a saját szüleiről, nagyszüleiről. “Ha mód van, a nyugdíjat mindig meg kell védeni, ha emelni lehet, nem kell gondolkodni, emelni kell.”
Végezetül a fiatalok szja-mentessége kapcsán így fogalmazott: “Megindulni, úgy, hogy az ember ne egy mamahotelben lakjon, az nem olyan egyszerű” azonban helyes dolognak tartja a döntést, továbbá örül, hogy a gazdaság elég jól teljesít ahhoz, hogy ezt meg is tudják adni a fiataloknak.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés