Hirdetés


Nagyon várja már mindenki.
Egészséges? Megvan minden ujja? Felsír? – ezer és ezer kérdés, amit az anyukák tesznek fel mikor világra hozták gyermeküket. Aztán persze megnyugszanak, magukhoz ölelik az újszülöttet és újból kerek a világ. Kerekebb, mint valaha.

Hirdetés

Néhány óra, és már küldik is az első fotókat a családnak, barátoknak, esetleg kiposztolják a közösségi oldalukra. De ez nem történik meg akkor, ha a baba koraszülött, hiszen túl pici.
Az ő anyukáik aggódnak, nem posztolnak, és ezt Magditól sem lehet elvárni. Kit ne töltene el jeges rémülettel, ha folyton zúgó gépek közt látná picike gyermekét?
Magdi becsülettel kihordta a hármasikreket, Lujzát, Kevét és Zalánt, de mint azt előre tudni lehetett, a babákat idő előtt hozta világra. Gondoljunk bele, három gyereknek állt rendelkezésére akkora hely a hasában, amekkorát egyébként egy baba foglal el. Ezért az ikerbabák általában 500-1000 grammal kisebb súllyal születnek, és ők „csak” ketten vannak.

Hirdetés

Magdi a legjobb kezekben volt, a babái a legjobb kezekben vannak. Időben befeküdt a kórházba, fegyelmezetten követte az orvosok utasításait, helyesen táplálkozott. Most az a feladata, hogy kipihent legyen, testileg-lelkileg egészséges, hogy legyen teje és ereje a babák gondozásához.
A koraszülöttek a betöltött 40. terhességi hét előtt, a 37. hét előtt jönnek a világra. Ezek az újszülöttek éretlenségükből adódóan veszélyeztetettebbek, szerveik működése még nem tökéletes, ezért hosszabb ideig kell kórházban maradniuk, a koraszülött intenzívosztályon. Nagyon kell óvni őket, ezért „laknak” inkubátorban. Még ha jól is vannak, biztonságban a legjobb szakemberek kezei közt, a szülők akkor is folyamatosan aggódnak értük. A szakápolók, ápolónők támogatják, segítik az édesanyákat a babák gondozásában, szoptatásában. Esetükben különösen fontos az anyatej, hiszen az immunrendszerük éretlen, védtelenebbek. Ha a koraszülött baba anyatejhez jut, a súlya jobban gyarapszik. Ha a kicsik még nem kerülhetnek anyamellre, akkor a lefejt anyatejet speciális gyomorszondán át kapják.

Hirdetés
Az első szoptatás előtt általában a kenguru módszert alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy a baba az anyuka csupasz mellkasán, bőrkontaktusban pihen naponta egy kicsit. Amikor elég erősek a szoptatáshoz, akkor a legtöbbször napi egy-két alkalommal próbálhatják. Az édesanyának ekkor óriási szüksége van a vitaminokra, a helyes táplálkozásra.
A koraszülött babának eleve több gondoskodásra van szüksége, gondoljunk bele, ez mennyire embert próbáló, ha egyszerre hárman vannak. A legkisebb koraszülöttek is képesek felismerni édesanyjuk hangját, illatát, ezért fontos a közelükben lenni akkor is, ha még nem lehet őket felvenni. Rúzsa Magdi napjai most csakis Lujza, Keve és Zalán körül forognak és ez jó ideig így lesz azután is, hogy hazamehettek a kórházból.

Hirdetés
Biztató üzenet
Rúzsa Magdi kolléganője, Kollányi Zsuzsi három kisgyermek édesanyja, köztük két ikerfiúé. Ha valaki, hát ő tudja mit beszél. Magdinak azt üzente, hogy ne stresszeljen. Ha párhuzamosan kellett pelenkázni, etetni a fiait, a párja segített, meg tudták ugrani a feladatot. Magdi pedig, ahogy azt hármasikreknél szokták, dadát is kap segítségül.

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés