Hirdetés

Fotó: MTI/Kovács Tamás

– A háborús energiaválság és gazdasági válság csak akkor fog megszűnni, ha béke lesz – erről a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszélt csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Németh Szilárd hozzátette:
Magyarország kezdetektől a béke pártján áll, sem fegyvert, sem katonát nem küld a háborúba, mert már akkor is látszott, hogy mindennek súlyos következményei lesznek.

Hirdetés
A brüsszeli szankciós csomaggal összefüggésben azt hangsúlyozta: miközben a gáz ára az egekben van, és már az is kérdés, hogy Európában lesz-e gáz télen, még mindig
néhányan lökdösik ezt a gázembargós csomagot.
A kormánybiztos szerint a kormány részéről gőzerővel folyik a küzdelem és a felkészülés, egy komplex programot indítottak, amelynek nemcsak a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig történő támogatása a része, hanem az is, hogy megbízták a külügyminisztert több földgáz beszerzésével, újraindítják a lignitbányászatot, a Mátrai erőművet, és kezdeményezik a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, továbbá tűzifaprogrammal is segítik az embereket, és energiakiviteli tilalmat vezettek be.

Hirdetés

Ezt az intézkedéscsomagot tegnap fogadta el a kormány, a döntésekről akkor Kormányinfón is beszámolt Gulyás Gergely miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos.
Németh Szilárd az M1 aktuális csatornán ma arról beszélt, hogy a háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika következtében a második világháború óta nem volt olyan mély válságban Európa, mint amibe most jutott.
– Nem a béke mellett van Brüsszel, az összes intézkedés gyakorlatilag a háború fenntartását idézte elő, és ennek vannak következményei – fogalmazott, utalva az energiaválságra.
Hangsúlyozta:

Magyarország az egyetlen ország Európában, ahol a háztartásokat a rezsicsökkentés védi. Példaként említette, hogy egy átlagfogyasztó háztartás ha világpiaci árat fizetne, 182 ezer forintot fizetne az áramért és a gázért, ezzel szemben jelenleg 24 ezret fizet.

Forrás Magyar Nemzet
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés