Hirdetés


Október 1-én kezdődik a tízévente esedékes népszámlálás. Az adatszolgáltatás kötelező, aki mégis megtagadná, komoly büntetésre számíthat. A legfontosabb információkat gyűjtjük most össze a Pénzcentrum cikke alapján. A válaszadás kötelező, emellett az adatszolgáltatás közös, társadalmi érdek.

Hirdetés

A népszámlálás során pontos és részletes képet kaphatunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, valamint élet- és lakáskörülményeiről.
Az eredmények számos területen hasznosulnak, alapot nyújtanak az egész országot, illetve az egyes településeket, valamint a szűkebb lakókörnyezetet érintő gazdasági, társadalmi és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Emellett fontos információkkal szolgál a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, de segíti a vállalkozásokat is, akik így jobban tudják tervezni tevékenységüket.

Hirdetés

Mikor kerül rá sor?
Október 1. és november 28. között zajlik a népszámlálás Magyarországon, az adatfelvétel minden személyre és lakásra kiterjed. A kérdőívek online kitöltésére október 1. és 16. között a nepszamlalas2022.hu oldalon van lehetőség. Akik ezzel nem élnek, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel.
Akik pedig november 20-ig sem interneten keresztül, sem számlálóbiztos segítségével nem töltötték ki a népszámlálási kérdőívet, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek eleget ennek a kötelezettségüknek.

Hirdetés

Hogyan tölthető ki a kérdőív?
A KSH minden magyarországi lakcímre postai úton felkérőlevelet küld. A levélben egy egyedi belépési kód is található, melynek segítségével online is kitölthetjük a kérdőívet. Az adatszolgáltatás a lakáskérdőív kitöltésével kezdődik, majd annyi személyi ívet kell kitölteni, ahányan az adott ingatlanban élnek.
Akik elektronikus úton vesznek részt a népszámlálásban, a KSH nyereményjátékában is részt vehetnek, melyben naponta 5 darab, egyenként 100 ezer forint értékű vásárlási utalványt sorsolnak ki.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés