Hirdetés


Karikó Katalin és két kutatótársa kapja Európa legjobban dotált kitüntetését, a transzlációs orvoslás 2022-es Jeantet-Collen-díját; az elismeréssel járó támogatásból Karikó Katalin, a BioNTech vezető alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszora a SZTE-n induló kutatását finanszírozza.

Hirdetés

Karikó Katalin és kutatótársai, a BioNTech társalapítói, Ugur Sahin vezérigazgató és Özlem Türeci orvosigazgató megosztva kapják meg Jeantet-Collen-díjat “olyan mRNS-alapú vakcinák tervezéséért és fejlesztéséért, amelyek biztonságosan védik az emberiséget a halálos SARS-CoV-2 vírus ellen” – idézi a genfi Louis-Jeantet Alapítvány keddi bejelentését az SZTE közleménye, hozzátéve: díjátadó ceremóniát 2022. október 11-én tartják.
A terápiás célú hírvivő RNS kutatásának eredménye az új típusú, koronavírus elleni, “rendkívül hatékony oltóanyag látványosan gyors kifejlesztése. Ez döntő szerepet játszott a COVID-19 pandémia világméretű megfékezésében.

Hirdetés
Munkájuknak páratlan hatása lesz a jövőbeni kórokozók és rákos sejtek elleni vakcinák kifejlesztésében” – méltatta a három kutató közös munkájának eredményét a svájci alapítvány.
Az SZTE közleménye emlékeztet, a mainzi székhelyű biotechnológiai cég három vezetője nemcsak fenntartja, hanem bővíti is kapcsolatait az alapkutatás és az egyetemek irányába. Karikó Katalin 2021 óta a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora, Ugur Sahin és Özlem Türeci pedig a Mainzi Egyetem professzorai. A Jeantet-Collen-díjjal járó jutalmat a kutatók az mRNS-alapú vakcinákkal és immunterápiákkal kapcsolatos kutatásaik további elmélyítésére fogják felhasználni – közölték.
Egy-egy kutató 150 ezer svájci frank (csaknem 53 millió forint) támogatást kap a munkájához. Ebből az összegből Karikó Katalin, az SZTE professzora a Szegedi Tudományegyetemen induló kutatását finanszírozza.

Hirdetés
Az 1986-ban alapított Louis-Jeantet-díjakat az Európa Tanács valamely tagállamában élő orvosbiológiai kutatók nyerhetik el. Ha a jutalmazott tudományos eredmény közel áll az emberiséget sújtó betegségek elleni küzdelem gyakorlati alkalmazásához, akkor az egyik Louis-Jeantet-díj átváltozik a transzlációs orvoslás Jeantet-Collen-díjává, amelyet a Désiré Collen Alapítvány adományai támogatnak.
A Louis-Jeantet-díjak a legjobban dotált európai kitüntetések: mindegyikhez mintegy 500 ezer svájci frank (csaknem 176 millió forint) jutalom tartozik, ám ennek csak 10 százalékát kapja meg személyesen a kitüntetett tudós. A támogatás 90 százalékát a folyamatban lévő kutatásának finanszírozására kell fordítania, így a Jeantet-Collen-díj az élvonalbeli kutatók elvégzett munkájának az elismerése mellett az innovatív kutatási projekt folytatására ösztönöz.

Hirdetés
Az SZTE közlemény emlékeztet: Karikó Katalin és két kutatótársa több közös kitüntetésben részesült már eddig is. Így például a 2022. évi Paul-Ehrlich- és Ludwig Darmstaedter-díj mellett, másokkal együtt, az Asztúria Hercegnője Díjat és legutóbb a Német Jövő Díjat is megkapták.
A Louis-Jeantet-díjak valamelyikével elismert 100 kutató közül eddig 14 nyerte el később a Nobel-díjat – áll a Szegedi Tudományegyetem közleményében.

MTI
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés