Hirdetés


Pénteken már beszámolt róla a média, hogy magyar hegymászókat sodort el a lavina a Magas-Tátrában, és egy hegymászó az életét vesztette.
A szerencsétlenül járt hegymászó Szegvári Zsolt oktató volt.
“Zsolt elment… egy barátot, egy oktatót, egy mászót veszítettünk el… Zsolt sok excelsioros társunk alapfokú és alpesi oktatója volt, elvesztése fájdalmas számunkra”
– írták az Excelsior honlapján a barátok, társak.
A hegymászó 2001 óta volt tagja az az Excelsior csapatának, 2004-től lett alapfokú segédoktató. Elvégezett több tanfolyamot, majd a Testnevelési Egyetem hegymászó sportedző szakát, ezt követően vált az egyesület alpesi oktatójává.

Hirdetés

A tragédiát okozó lavinaomlás a Lomnici csúcstól néhány száz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban, amikor a helyszínen nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak, havazott és erős széllökések voltak – írta az MTI.
A magyar hegymászók által riasztott hegyi mentők motoros hószánokon, majd gyalogosan tudták megközelíteni a baleset helyszínét. Mire kiérkeztek, a hegymászóknak már sikerült megtalálniuk és kiásniuk a lavina által betemetett társukat, aki ekkor már nem mutatott életjeleket. Ennek ellenére a hegymászót megpróbálták még a helyszínen újraéleszteni, majd őt és a többi bajba került társát átszállították a közeli Téry menedékházba, ahol tovább próbálkoztak az újraélesztéssel, de eredménytelenül.
A szlovák hegyi mentőszolgálat egyik munkatársa elmondta: a lavinaomlásba került magyar hegymászó csoport több mint tíz személyből állt, az általuk használt felszerelés alapján nem kezdő hegymászókról van szó. A baleset idején és helyszínén második szintű lavinaveszély volt érvényben, ez az ötös skálán közepesnek számít, tekintve, hogy náluk a négyesnél magasabb veszélyre még nem volt példa.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés