Hirdetés

Orban!
„Nem elfogadott, de a tény az: minden terrorista alapvetően migráns. A kérdés csak az, hogy mikor migráltak Európába” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Politico európai kiadásának adott interjújában. A kormányfő szerint nyitott kérdés, hogy lesz-e tíz év múlva EU; az viszont biztos, hogy ő megreformálná: több hatalmat adna a nemzetállamok kezébe.
A Politico európai kiadásának adott interjút Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint egyértelmű logikai kapcsolat van a migránsok beáramlása és a terrorizmus között, ha tetszik, ha nem. Orbán elmondta: minden terrorista migráns, maximum az a kérdés, hogy mikor érkeztek Európába. Azt is kifejtette, hogy ezt a nyilvánvaló tényt a nyugati vezetők csak a politikai korrektség ámokfutása miatt nem ismerik el.
Orbán szerint a nyugat háborúban áll az iszlamistákkal a Közel-Keleten, tehát nem meglepő, hogy ellenségei harcosokat küldenek az ide érkező migránsokkal. Kifejtette: ha azonosítás nélkül engedünk be milliókat Európába, akkor nőni fog a terrorveszély. Ezért szerinte meg kell erősíteni a külső határokat, meg kell védeni Schengent, nem pedig alternatívákat keresni rá. Hozzátette: a szerb határra emelt kerítéssel az uniós törvényeket próbálta védeni Magyarország.
Az hogy lesz-e Európai Unió tíz év múlva, Orbán szerint nyitott kérdés. Szerinte az EU-nak nincs koncepciója, csak reagál a sorozatos válságokra. A magyar kormányfő szerint olyan alapvető reformokra van szükség, ami a hatalmat visszaadja a brüsszeli vezetőktől a nemzetállamok kezébe. „Az innováció a politika része, de alapvetően inkább a valóság művészete” – tette hozzá a miniszterelnök, aki azt is elmondta: Magyarország kritizálja az EU-t és a NATO-t, de a nyugati világ része, és alapvetően pozitívan tekint ezen intézmények felé.
„Minden politika alapkaraktere az együttműködés, nem a konfrontáció. Mi együttműködünk. Konfrontálódunk is ha szükséges, de nem azért, mert élvezzük” – mondta Orbán, aki a cikk szerint ezután a polchoz sétált, felkapott egy Jürgen Habermas-kötetet, amely a föderatív Európáról szól, és megjegyezte: „Ez a legveszélyesebb könyv.”
Ha nem értesz egyet, te leszel a rosszfiú
Orbán elmondta: a lusta gondolkodás vezethet arra, hogy őt Putyin- vagy Erdoğan-szerű diktátornak tekintsék. Ha nem ért egyet az arrogáns és agresszív mainstreammel, azt mondják: „nem vagy demokrata, nem vagy jó ember, a rosszfiúkhoz tartozol”. A magyar miniszterelnök szerint a liberalizmus megváltozott az elmúlt évtizedekben, ezért változott az ő hozzáállása is. Véleménye szerint a liberalizmus manapság nem a szabadságra, hanem dogmatikusan a politikai korrektségre fókuszál, ezért kikelni ellene éppen a szabadságpárti álláspont. Elismerte, hogy populista, de szerinte ez nem negatív, sőt, Magyarországon kifejezetten pozitív szó: azt jelenti, hogy a politikus a népért akar tenni. „Tudja, én vidéki srác vagyok” – toldotta meg az érvelést.
Kapcsolatáról Putyinnal azt mondta, hogy ugyan furcsa, de ez a munka része. Szerinte az oroszok nélkül nem lehet jól irányítani Magyarország jövőjét. Hozzátette: nem kifejezetten kedveli Putyint, de ha kedvelné, nem tagadná le csak a nyugat kedvéért, mivel az ő véleményük „nem számít”. Putyinnal szerinte lehet együttműködni, bár nem egy könnyű ember. Azt is elmondta, hogy a szankciók meghosszabbításával kapcsolatban nem fogja vétójogát használni, szerinte ebben a német döntés az irányadó, még ha Berlin hipokrita is a kérdésben.
„Merkel elvi alapon politizál. Ha egyetértünk az elvekben, könnyebb kezelni a valóságot. Putyinnal pont az ellenkezője igaz: tudjuk kezelni a valóságot, de sosem értünk egyet az elvekben. Ahogy mi magyarok mondjuk: mindegyik másik kávéház” – mondta Orbán.
Forrás: mandiner.hu

Hirdetés
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés