Hirdetés


Megjelent a nyugdíjemelésről szóló, novembertől hatályba lépő kormányrendelet a Magyar Közlöny hasábjaiban, és az is kiderült, hogy az indokoltnál magasabb, 4,5 százalékos emelésről van szó. Orbán Viktor „becsületbeli ügye” januártól visszamenőlegesen jár majd, jövő hónaptól érkezik a nyugdíjprémium is, aminek a szorzószáma idén 0,5 lesz.

Hirdetés

Ahogy arról a Blikk is beszámolt, a miniszterelnök az idősek világnapján bejelentette, hogy 2022-ben másodszor is fizet inflációs nyugdíj-kiegészítést, és belengette az érkező nyugdíjprémiumot is.
A Magyar Közlönyben megjelent rendeletek alapján több lesz az érkező pénz, mint amire számítani lehetett.
Az idén már másodszor kifizetendő inflációs nyugdíj-kiegészítést már november 10-15. között utalják majd.

Hirdetés

A közlöny szerint 4,5 százalékos emelésről van szó, ami visszamenőlegesen, januártól jár. (Azoknak, akik 2022-ben lettek jogosultak nyugellátásra, novembertől jár az emelt nyugdíj.)A Központi Statisztikai Hivatal szeptember 8-án közzétett gyorstájékoztatója szerint az év első nyolc hónapjában az előző évhez képest a fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek.
Ennek megfelelően nagyjából 1,8 százalékos nyugdíjnövelés lett volna indokolt, amit végül túl is teljesített a kormány – írja az Index, majd hozzáteszik: az idei év végén 20 százalékos vagy azt meghaladó fogyasztóiár-emelkedést valószínűsítenek a szakértők, tehát nem véletlenül tolhatott még az emelésen a kormány egy kicsit.

Hirdetés

De ez „csak” a nyugdíjemelés volt, itt a nyugdíjprémium is!
A hatályos jogszabályok alapján ezt akkor kell kifizetni, ha a GDP éves szinten meghaladja a 3,5 százalékos növekedést. Ezt pedig sikerült meglépni, így ami jár, az jár.
A nyugdíjprémiumot úgy kell kiszámolni, hogy a novemberi nyugellátás összegének 25 százalékát (de legfeljebb 20 ezer forintot) megszorozzák a most rendeletbe foglalt számmal, ami 0,5 százalék.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés