Hirdetés


Botrány lett belőle, hogy Orbán Viktor szívinfarktusának lehetőségéről posztolt az osztrák köztévé egyik vezetője.
Az ORF igazgatója szerint a világ jobb hely lenne a magyar miniszterelnök nélkül.

Hirdetés

Karl Pachner, az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) online tartalmakért felelős igazgatója szerda este egy szarkasztikus bejegyzésben azt írta:
nem lehetetlen, hogy Orbán Viktor szívinfarktust kapjon.
A bejegyzésből botrány kerekedett, és az osztrák állami műsorszolgálató vezetője később elnézést kért amiatt.
Az ügy azóta továbbgyűrűzött, és úgy tűnik diplomáciai konfliktust eredményezett, ugyanis
a magyar külügyminisztérium a botrányos bejegyzés miatt bekérette az osztrák nagykövetet.
Kirill pátriárka ügye háborította fel.

Hirdetés

Az Index cikke szerint az osztrák újságíró azon háborodott fel, hogy a magyar kormány – az olajembargós, heteken át tartó vita lezárulta után – amiatt lengette be ismét az unió oroszellenes szankciós csomagjának a vétóját, hogy Vlagyimir Putyin támogatójának, Kirill ortodox pátriárkának a vagyonát is be akarták fagyasztani (csütörtökön kiderült, hogy az unió végül a magyar vétó emlegetésének hatására elállt ettől). Mint ismert, Brüsszel végül levette az orosz ortodox egyház fejét a szankciós listáról.
A Kronen Zeitung szerint Karl Pachner szerda esti bejegyzésében emiatt azt írta a miniszterelnökről, hogy Orbán Viktor akár szívinfarktust is kaphatna és lemondhatna.
Ezzel összefüggésben felemlegette azt, hogy a miniszterelnök testsúlya nem éppen a legideálisabb, és hogy állandóan „izgalmi állapotban” van (vélhetően többek között a Brüsszelben folytatott harcok miatt). Hozzátette azt is, hogy egész Európa „boldogabb és békésebb” lehetne, és hogy a világ is jobb helyen lenne Orbán Viktor, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök nélkül.

Hirdetés
Szerinte Orbán az orosz imperializmusért küzd
Karl Pachner a bejegyzésben úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor
csak amiatt akarja zsarolni az uniót, hogy az nem nézi tétlenül a magyar korrupciót,
a sajtószabadság és a jogállamiság erodálását. Egyben felháborítónak nevezte, hogy Orbán Viktor „hithű magyar katolikusként” [a kormányfő valójában református] az orosz imperializmusért küzd.
Elnézést kért a bejegyzés miatt, szerinte félreértették
Karl Pachner a bejegyzést később eltávolította, és csütörtök délután egy újabb posztban kért elnézést a megfogalmazása miatt. Azt írta: késő este olvasta a hírt a magyar vétóról, és meggondolatlanul fogalmazott az erre reagáló Facebook-posztjában, amiért elnézést kér.
„Természetesen nem kívánom Orbán halálát, annak ellenére sem, hogy néhány Facebook-felhasználó ezt olvasta ki az én szarkasztikus szövegemből” – írta Karl Pacher.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés