Hirdetés


“Mi indokolja, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal adja el az önkormányzatoknak?” – teszi fel a kérdést Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében.
Mint írja, Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni országosan. Nem csupán Budapesten, hanem az egész országban.

Hirdetés

A főpolgármester úgy véli, ma Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég a közösség kárára nyerészkedik. A jelenlegi kalkulációk mellett szerinte ez egész konkrétan azt jelenti, hogy a budapesti közösségi közlekedés villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét.
“Magyarul nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla” – teszi hozzá.
Karácsony Gergely szerint tarthatatlan a helyzetet, ezért levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, bár a legjobbnak azt tartaná, ha személyesen egyeztethetnének, például a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcson.

Hirdetés

“Azt kéne végre minden döntéshozónak felfogni, hogy mindegy, milyen színű rajtunk a kabát, egy hajóban evezünk. És ha az önkormányzatok elsüllyednek, akkor az egész ország el fog” – zárul a poszt.
Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Facebookon reagált Karácsony Gergely posztjára. Azt írta:
„Ha Karácsony Gergelyék nem támadták volna évekig Paks 2 megépítését minden szinten, akkor ma Paks 1 és Paks 2 is sokkal több villamosenergiát termelne.”
Hozzátette: a kormány a Pakson termelt áramot a magyar családok ellátására fordítja. „Ezért tudjuk biztosítani minden magyar ember számára a rezsicsökkentett energiaárakat, és ezért sokkal alacsonyabb a lakossági piaci ár, mint a tényleges világpiaci ár” – írta a rezsibiztos.

HirdetésMi indokolja, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal, igen jól…

Posted by Karácsony Gergely on Tuesday, 20 September 2022

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés