Hirdetés


Már a parlament előtt van a törvénymódosítás, amely jelentősen megnövelné a járművek vzsgáztatására jogosult műhelyek számát
Felgyorsítaná a külföldről Magyarországra érkező használt, és az összes új autó műszaki vizsgáztatását az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslata. Honosítási eljárás előtt kötelező ellenőrzéssel eddig csak az állami vizsgabázisok foglalkoztak, januártól viszont a magánállomások is fogadhatnák az autókat, ha a parlament jóváhagyja a változtatást – írja a totalcar.hu.
Az új és használt autók forgalomba helyezése körülményes, bürokratikus folyamat. Nem intézhető online, ráadásul sok esetben több mint egy hónapot kell várni az ilyenkor szokásos szigorított műszaki vizsga időpontjára az állami vizsgaállomások túlterheltsége, az ellenőrzés elavult módszerei és a sokszor váratlanul lelassuló informatikai rendszer miatt. A vizsgáztatások rendszere súlyos problémákkal küzd, ezen változtatna az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) törvénymódosító javaslata.

Hirdetés

A terv szerint januártól az eddigi huszonkilenc, közvetlenül a megyei kormányhivatalok által működtetett vizsgaállomáson felül bizonyos magánkézben lévő vizsgahelyekre is mehetnének a külföldről behozott autók. A jelentős kapacitásnövelés mindenképpen felgyorsítja a honosítási eljárás vizsgáztatási részét, de a változásnak vannak árnyoldalai is.
A független vizsgabázisok most még elsősorban a Magyarországon korábban regisztrált járművek időszakos vizsgájának meghosszabbításával foglalkoznak, és bár a közlekedési hatóság felügyeli tevékenységüket, nagyon könnyű csalni a vizsgán. Így hiába kötelező a fékhatékonyság- vagy emissziómérés minden műszakin, az autók forgalmiját sokszor akkor is meghosszabbítják, ha meg kellene buktatni őket.

Ezt jelzi, hogy májusban egy autós összejövetelen razziáztak a szegedi rendőrök a közlekedési hatósággal közösen, és tizenhárom autó forgalmi engedélyét vonták be a helyszínen, illetve további tizennyolcat küldtek hatósági műszaki vizsgára engedély nélküli átalakítások, rossz állapotú gumiabroncsok és más szabálytalanságok miatt. Ezeknek az autóknak elvileg érvényes vizsgájuk volt, óriási kérdés, hogy miként mentek át a legutóbbi alkalommal az ellenőrzésen.
A közúti közlekedésről szóló törvény műszaki vizsgáztatásra vonatkozó módosító javaslatát az Országgyűlés gazdasági bizottsága tárgyalja majd részletesen, mielőtt a parlament elé kerül. 2021 januárjától alakulhat át a műszaki vizsgáztatás rendszere. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a javaslat elfogadása esetén, a törvényi felhatalmazás alapján dolgozza ki a kapcsolódó, rendeleti szintű részletszabályokat.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés