Hirdetés

Hirdetés
Oroszország elkészítette a „Szarmat” (ICBM) nevű interkontinentális ballisztikus rakéta prototípusát, melynek első tesztjét jövő év tavaszára tervezik a Pleszecki űrközpontban – értesült a Taszsz orosz hírügynökség. A Taszsz katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy az új ballisztikus rakéta prototípusa néhány hónappal később készült el a tervezetnél, azonban a 2018-ra ütemezett végső üzembe helyezés időpontja nem változott. A Szarmat lesz a világ legnagyobb nukleáris rakétája a maga 100 tonnás súlyával, amely 10 tonnányi hasznos terhet – 10 robbanófejet képes szállítani, plusz a rakétavédelmi rendszerek megzavarására alkalmas berendezéseket.
A “Szarmat” ballisztikus rakétát arra a célra fejlesztenek ki, hogy áttörje az ellenfél légvédelmét. Az orosz sajtóból már ismert, hogy tíz nukleáris robbanófej szállítására lesz alkalmas. Mindegyik különböző célpontokat támadhat 11 ezer kilométer távolságban. Még azt is tudni vélik, hogy e rakétákat az Orenburgi megyébe telepítik majd. Az orosz média megállapítja, hogy a készülő új típushoz hasonlóan már a mostani stratégiai rakéták is rendelkeznek azzal a képességgel, hogy áthatoljanak az ellenséges légvédelmi hálózaton. Közéjük tartozik az „Iszkander-M”.
Orosz volt a legnagyobb
Az új folyékony hajtóanyaggal üzemelő atomrakéta a világ eddigi legnagyobbját, a szintén orosz RS-20V Vojevodát fogja leváltani.
Vlagyimir Putyin orosz elnök még november 10-én Szocsiban a fegyveres erők fejlesztéséről szóló tanácskozáson jelentette be, hogy olyan csapásmérő fegyverek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek képesek áthatolni bármilyen rakétapajzson. Az orosz államfő a lépést az Egyesült Államok európai rakétapajzs indokolatlan telepítésével magyarázta.
Putyin idén júniusban jelentette be, hogy még ebben az évben 40 új-generációs interkontinentális ballisztikus rakétával bővül Oroszország nukleáris fegyverarzenálja.
FORRÁS: oroszhirek.hu

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés