Hirdetés

A 36 éves Maria Ines pincérnőként dolgozott a Casa Velha étteremben Brazíliában, amikor felrobbant mellette a gázpalack. Az asszony súlyos égési sérüléseket szenvedett a végtagjain, az orvosok pedig egy újfajta terápia segítségével gyógyították meg.
A Tilapia nevű trópusi hal bőrét eltávolították az állatról, és rátették a sebekre, mintha ragtapasz volna. Az asszony eleinte persze furcsának találta a dolgot, de miután elmondták neki, hogy kevesebb fájdalommal jár az ilyen kezelés, mint a hagyományos, beleegyezett. A sci-fi filmekbe illő halas bőrpótlás tényleg bevált: csökkentek a fájdalmak, nem volt halszag sem, a sebek pedig gyorsan gyógyultak. 1-2 hét után levették a halbőrt a sebekről, és alattuk szépen látszott az egészséges, új emberi bőr fejlődése.
 
Érdekes, hogy a Tilapia halat egyébként nem becsülik sokra Brazíliában
Sok van belőle, bőréről azt gondolták, hogy semmire sem jó, ezért a legtöbben a mai napig kidobják a szemétbe. Ezt a feleslegesnek minősített bőrt kezdték el vizsgálni a tudósok, amíg rá nem jöttek, nedvessége és magas kollagéntartalma, illetve plazma- és fehérjepótló hatása miatt milyen jó szolgálatot tesz égési sérülések esetén. A betegségeknek ellenálló hal bőre fertőzést nem okoz, sőt, még védi is a kórokozóktól a sebet. Ráadásul a hagyományos égési kötésekkel szemben a halbőröket nem kell naponta cserélni, így kisebb a beteg fájdalma.

Hirdetés
Forrás: lemon.hu
Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés