Hirdetés


Jövőre csodásan dús virágzattal hálálja meg a növény az őszi gondoskodást.
Az őszi metszést ajánlott szeptember végén, esetleg október elején elvégezni. Ha eddig nem csináltuk meg, akkor már ne kísérletezzünk vele.

Hirdetés

A telelő leandert nem szabad egy darabig most tápoldatozni, hiszen nem serkenteni kell, hanem inkább leállítani a működését. Fokozatosan meg kell vonni tőle a tápokat. Ugyanígy az öntözést is fokozatosan meg kell vonni tőle, nem teljesen, arra vigyázni kell, hogy ne száradjon ki.
Mielőtt téli pihenőre menne a leander, meg kell alaposan fürdetni, minden részét bő, mosogatószer vízzel. Lemosás után kell hagyni, hogy megszáradjon, és utána mehet a telelőbe.
A gyenge fagyok még nem ártanak a leandernek, viszont elpusztulnak a rajta élősködő kártevők. A gyenge fagyok esetén elegendő, ha csak a ház mellé állítjuk a cserepet, ez is védelmet nyújt számára. Azonban, ha tartósan 0 fok alá csökken a hőmérséklet, be kell vinni egy olyan helyiségbe a növényt, ahol 2-10 fok között van a hőmérséklet.

Hirdetés
Leander metszése ősszel
Ha már nem szeretnénk leanderünket nagyobb cserépbe átültetni – a túl nagy cserepeket mozgatni is nehezebb -, a legjobb megoldás, ha visszavágjuk őket. Nem kell félteni a leandert, jól tűri a metszést! A felkopaszodott szárakat érdemes akár a legutolsó elágazás fölött egy kisebb arasznyira visszametszeni, míg egy szépen bokrosodott tőnél elég csak az ágak 2/3-ig visszakurtítani. Nagy baj akkor sincs, ha ez elmarad ősszel, a tavasszal, kihordáskor metszett leander is fog virágozni, csak kicsit később, mint az ősszel kezelt társaik.

Íme néhány jó tanács a visszametszéshez:

 • Mindig arányosan vágjuk vissza a leander lombját és gyökerét. Ha túl nagy a lomb, a gyökérzet nem bírja tápanyaggal ellátni a növényt, és elpusztul.
 • Elsősorban a belső ágakat vágjuk vissza, hogy minél szellősebbé tegyük a belsejét, így könnyebben éri majd a nap, és annál több virágzó hormont termel a növény.
 • Óvatosan emeljük ki a leander földlabdáját a cserépből, majd arányosan ebből is vágjunk le.
 • Hirdetés
  Milyen földet szeret?
  A cserép aljába (a levágott gyökérzet helyére) komposztált- vagy érett marhatrágyával (egyharmad) kevert virágföldet (kétharmad) helyezzünk. Fontos, hogy érett marhatrágya legyen, mivel ez nem égeti meg a növény gyökereit.
  A visszaültetett növény edényét ne töltsük meg teljesen földdel, nehogy később nehézségeink akadjanak az öntözéssel, illetve, ha a gyökerek a felszínen kilátszanak, akkor a tetejére is ajánlott földet helyezni.
  Átültetéskor mindig csak egy számmal nagyobb edénybe szabad átültetni a növényt, ellenkező esetben a leander nem virágozni fog, hanem gyökérre fejlődni.
  Tömörítsük a földet a gyökérzet köré egy jó alapos locsolással.

  Hirdetés
  A leander teleltetése
  A leanderek könnyen teleltethetőek magas páratartalmú, hűvös pincékben. Arra ügyeljünk, hogy a leander földje a téli időszak ideje alatt sem száradhat ki. A pincében tárolt víz hőmérséklete ideális a növények öntözésére. Kiültetni csak a fagyok elmúltával szabad.

  Hirdetés
  Categories: Érdekes

  Hirdetés