Hirdetés

Szívizomgyulladást okozhatnak a Pfizer/BioNTech és a Moderna gyógyszercégek vakcinái – figyelmeztet az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal (FDA). A riasztó mellékhatás fiataloknál és a serdülőknél fordulhat elő, de az eddigi tapasztalatok alapján csak nagyon ritka esetekben- írja az Index
Mindeközben az amerikai járványügyi hatóság (CDC) is megállapította, hogy „valószínű kapcsolat” van a serdülő kamaszok és fiatal felnőttek körében tapasztalható ritka szívgyulladás, valamint az említett vakcinák között.

Hirdetés

Az illetékes orvosi munkacsoport tanulmánya szerint az mRNS-alapú vakcinával végzett oltás megnöveli a szívizomgyulladás (myocarditis) vagy a szívburokgyulladás (pericarditis) kockázatát a második oltást követően, főként a férfiak körében.
A Pfizer korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt az általánosan elvárhatónál magasabb arányú szívgyulladást, a Moderna pedig nem talált oksági összefüggést az oltás és a szóban forgó mellékhatás között.
Egyelőre csak a Pfizer vakcináját engedélyezték a 12 és 15 év közöttiek oltására mind az Egyesült Államokban, mind az Európai Unióban. Utóbbi járványügyi hatósága épp szerdán sürgette az oltási kampány felpörgetését, mert félő, hogy az oltatlan fiatalok körében elterjed a delta-vírusvariáns, ami akár újabb járványhullámot idézhet elő ősszel Európában.

Forrás: index.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés