Hirdetés


Pogány Judit, aki évtizedek óta a magyar színházi élet egyik meghatározó alakja, ma hivatalosan is a Nemzet Színészévé vált. Ez a tiszteletbeli cím Csomós Mari, a novemberben elhunyt kiváló színésznő után került rá.

Hirdetés

Csomós Mari, akit a Nemzet Színésze címmel korábban kitüntettek, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, novemberben, 80 éves korában távozott közülünk. Ő a Halhatatlanok Társulatának is örökös tagja volt.
Pogány Juditot a cím jelenlegi birtokosai egyhangú döntéssel választották meg Csomós Mari utódjának. A döntést Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója közölte vele.

Hirdetés

Pogány Judit nehéz gyermekkora után, mely során elveszítette szüleit és testvérével együtt gyámszülőkhöz került, a színház világához vonzódott. A Színház- és Filmművészeti Főiskola első rostáján elbukott, de nem adta fel álmait.
Kaposvárra visszaköltözve az amatőr színjátszásban talált újra önmagára. Egy országos versenyen való sikeres szereplése után a Csiky Gergely Színház ajánlott neki segédszínészi állást.
Az igazi áttörést a Kaposvári Színházban Zsámbéki Gábor rendezése hozta meg számára. 1994 óta szabadfoglalkozású színésznőként dolgozik, elsősorban az Örkény István Színház és a József Attila Színház tagja. Emellett a Katona József Színházban is többször fellépett.
Pogány Judit népszerűsége nem csak a színpadon, hanem a filmvásznon is megmutatkozik. Számos film szinkronhangjaként is ismert, többek között a kis Vuk és Szaffi hangjaként, valamint a Pom Pom meséiben és a Bogyó és Babóca mesesorozatban.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés