Hirdetés

Botrányos állapotokra hívta fel a Budapesti Közlekedési Központ igazgatójának figyelmét három BKV-s szakszervezet. A sofőrök fulladoznak a kánikulában, mert nem működnek a klímák, egyes buszokat pedig a hőségben is fűteni kell, hogy ne álljanak le.
Levélben emlékezteti a BKV vezérigazgatóját, Bolla Tibort három szakszervezet arra, hogy köteles megfelelő munkakörülményeket biztosítani a cég dolgozói számára – írja a 24.hu. Most hivatalosan is felkérték az igazgatót, hogy gyorsítsa fel a munkakörülmények javítását, mert elviselhetetlen a forróság – mondta az EKSZ elnöke, Naszályi Gábor.
Hozzátette, a járművek klímaberendezéseinek állapota egyenesen gyalázatos, ezért a rendkívüli forróság a sofőrfülkékben szinte elviselhetetlen. Naszályi szerint a klíma nélküli járműveken kritikus a helyzet, de van ennél rosszabb is.
A BKV ugyanis naponta több olyan műszaki hibás buszt küld ki a forgalomba, amely csak akkor üzemel, ha a motor túlmelegedése ellen a kánikulában is bekapcsolják a fűtést. Sok buszon, ha a klímát járatják, akkor túlmelegszik a motor és leáll. Ezért inkább fűtenek, hogy elvezessék a hőt. Az ilyen járműveken pokoli a hőség – állítja az elnök.

Hirdetés

A portál szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a feszített menetrend miatt egyes járatokon alig van idő felfrissülni két forduló között, a párperces szünet éppen csak arra elég, hogy mosdóba rohanjanak, s legfeljebb igyanak pár kortyot a sofőrök, mielőtt újra visszaülnének a pokolira forrósodott fülkébe – részletezi az elnök. Ezek után nem csoda, hogy jó néhány járművezetőt a rosszullét kerülgeti.
Tíz ember ezer járművezetőre, ez nevetségesen kevés, ez a rendszer végtelenül elavult – véli Naszályi. Az EKSZ elnöke szerint azonban a cégvezetésnek mégsem elsősorban a hőleváltó rendszer korszerűsítése, hanem a kritikus helyzetek megelőzése a feladata, például egy megfelelő menetrenddel, amelyben a járművezetők védelme legalább annyira fontos, mint a pattanásig feszített menetidő betartatása.
Az érdekvédők szerint fel kell gyorsítani a korábban már megkezdett munkakörülmény-javítási folyamatot, hiszen már biztos, hogy a klímaváltozás miatt az ideihez – is – hasonló forró nyarak állandósulnak.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés