Hirdetés


Vlagyimir Putyin óriási tisztogatásba kezdett: 150 belső embert vettek őrizetbe, köztük Vlagyiszlav Szurkovot, a putyini rendszer ideológiai szülőatyját is – írják több helyütt orosz bennfentes forrásra hivatkozva.

Hirdetés

Szurkovot és az orosz biztonsági szolgálat 150 tagját egy állítólagos sikkasztási ügy miatt vették őrizetbe, legalábbis erről beszélt a Newsweek cikke szerint egy korábbi, meg nem nevezett orosz parlamenti képviselő. A hírek szerint Szurkov házi őrizetbe került.
A The Sun szerint azért söpört végig a letartóztatási hullám az orosz vezetés belső körén, mert Vlagyimir Putyin attól tart, puccsot terveznek ellene.
A mostani akcióban Szurkovot és a biztonsági szolgálat ügynökeit egy négymilliárd fontos (azaz nagyjából 1800 milliárd forintos) sikkasztási ügy miatt vették elő, amely szerint a Donbaszban létrehozandó titkosszolgálati hálózat forrásaiból hiányzik összesen ennyi pénz.

Hirdetés

Timothy Snyder amerikai történész, a putyini rendszer kialakulását bemutató, A szabadság felszámolása című könyvében Putyin főideológusaként, az orosz politika szürke eminenciásaként, az elnyomó rendszer ideológiai megalkotójaként jellemezte Vlagyiszlav Szurkovot. Mint írja, Szurkov legnagyobb találmánya az álhírek fegyverként való felhasználása volt, vagyis az, hogy a társadalmat minden, akár képtelen vagy blőd álhírrel kell elárasztani, egyészen addig a szintig, hogy az igazságot ne lehessen megkülönböztetni a hazugságtól, és hogy csak egyetlen biztos pont maradjon: maga az elnök.
Maga azt mondta erről a Financial Timesnak adott interjújában:
a legtöbb embernek arra van szüksége, hogy a feje tele legyen gondolatokkal.

Hirdetés
Hozzátette: a túlzott szabadság ártalmas az államra.
Szurkov számos „találmánya” közt ott szerepel a Kreml által létrehozott álellenzéki pártok létrehozása és a hatalom érdekeinek megfelelő koordinálása, médiavezetők rendszeres instruálása a kötelezően közvetítendő üzenetekről.
A nyugati hírszerzők azt is tudni vélik: ideológiai értelemben Szurkov sugallhatta az ukrajnai háború kirobbantását is Putyinnak.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés