Hirdetés

A jogszabály alapján azokat a nem kormányzati szervezeteket (NGO) nyilváníthatnák nemkívánatosnak, amelyek “veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát“. Az ilyen szervezetek működését betilthatják és közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják.
A jogszabályt a hét elején fogadta el az orosz parlament mindkét háza, és Putyin jóváhagyás sem váratott magára sokáig. A kitiltásról szóló döntést ezentúl az orosz legfőbb ügyész, vagy helyettesei hozhatják meg a külügyminisztériummal egyeztetve. Ezen felül büntethetővé válik a betiltott szervezetek tevékenységében való részvételt is Oroszországban. A bíróságok szabálysértési eljárásban jelentős pénzbüntetést róhatnak ki a törvény alapján, szélsőséges esetben börtöntűntetést is.
Az oroszországi NGO-kat sújtó újabb törvényt Washingtonban is bírálták. A Roszbalt jelentése szerint Marie Harf amerikai külügyi szóvivőhelyettes kijelentette: az Egyesült Államok vezetése aggódik, hogy a jogszabály tovább korlátozza az orosz társadalom mozgásterét, és újabb példa arra, hogy az orosz kormányzat nyomást gyakorol a független sajtóra.
A nem kormányzati szervezetek működését korlátozó, Oroszországban 2012 novemberében hatályba lépett szabályozás szerint ha az NGO-k külföldi támogatással működnek és politikai tevékenységet folytatnak, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vétetniük magukat.
Forrás: MTI

FORRÁS: aktiv-blog.net

Hirdetés
Hirdetés
Categories: HírekÜtős

Hirdetés