Hirdetés


A kredenc szó legismertebb jelentése a konyhaszekrény. Ezen kívül pohárszéket, tálalószekrényt, és kóstoló szekrényt is jelent.
Az ausztriai német krencz szó átvétele, mely az olasz credenza /hit,bizalom,tálaló,pohárszék/ szóból ered.
Latin megfelelője hit, bizalom, hisz régen az ételeket úri körökben előre kóstolták, ez bizalmi állás volt.

A kóstolandó ételek egy tálalón sorakoztak fel, akkoriban ez volt a kredenc.
A régi kredencek már csak szinte emlékeinkben élnek, vagy inkább díszítési funkciókat látnak el.
Annak idején ezeket a szekrényeket együtt árulták az asztallal, hokedlivel, sámlival, karos ládával – ami szennyes tárolóként is szolgált. Pár évvel ezelőtt ez utóbbinak nagy keletje volt a régiség piacon.
A felső képen látható darab univerzális felhasználhatóságú,az akasztós részben egy szennyes tartóval, az edények tárolásától kezdve az iratok, fűszerek pakolására szánt fiókok, a kancsó, poharak helye, és a ritkábban használt csuprok, italos üvegek és más használati tárgyak helye, valamint még egy beépített kis gyúró-nyújtó deszka is megtalálható benne, közvetlenül a kancsó tartó rész alatt, amit jelen esetben pohártartónak használnak. Annak idején az üveges részek, üveglapok díszítettek voltak, – legismertebb legelterjedtebb volt a pöttyös minta,mára – nehézkes pótlásuk miatt – ennek szinte nyoma sincs.
Azokat a konyhafelszereléseket is itt, a szekrényben tárolták, amit ritkábban vettek elő, néha volt csak rá szükség. Esetleg, ha volt a háznak nagy kamrája – oda pakolták ki ezeket.

Divatba jött a régi bútor felújítása:

Forrás: retrograd2018.blogspot.com<h/6>
Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés