Hirdetés


A NASA napviharra vonatkozó figyelmeztetést adott ki, miután a Napon kitörés történt, amely erőteljes mágneses napszelet szabadított el bolygónk felé.
A szakértők most azon fáradoznak, hogy megoldást találjanak a Föld védelmének megerősítésére a veszélyes űridőjárás ellen, mivel egy különösen erős kitörés komoly pusztítást okozhat.

Hirdetés

A napviharok a Nap felszínén zajló elektromágneses energia robbanásai miatt következnek be, és általában a sarki fények fokozott láthatóságától kezdve, a rádiós kommunikáció bizonyos frekvenciáinak néhány órára történő megszakításáig terjedő hatásokkal járnak.
Az erősebb napviharok azonban képesek akár műholdakat is megsemmisíteni, és az elektromos hálózatokat a bolygó nagy részén destabilizálni. Most, hogy a világ a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásával, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia mellett tette le a voksát, a villamosenergia-hálózatok kiépítése fontosabbá vált, mint valaha.

Hirdetés

Amikor 1859-ben a hírhedt Carrington-jelenség csapott le a Földre, a Napból származó plazma és mágneses mező robbanása állítólag szikrákat szórt a távíróoszlopokba Európa- és Észak-Amerika-szerte. David Wallace a Mississippi Állami Egyetem villamosmérnöki tanszékének klinikai adjunktusa korábban arra figyelmeztetett, hogy ha egy, a Carrington-eseményhez hasonló geomágneses vihar most érné el a Földet, annak a következményei „katasztrofálisak” lennének.
A villamos energiától és a fejlődő technológiától való egyre növekvő függés miatt bármilyen zavar több trillió dolláros anyagi veszteséget és a rendszerektől függő életek veszélyeztetését eredményezheti. A vihar az emberek által nap mint nap használt elektromos rendszerek többségét érintené– mondta a professzor az Expressnek.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés