Hirdetés


Jönnek a fontos kormánybejelentések. Orbán Viktor tegnap már jelezte, hogy “maratoni kormányülést” tartottak, ami előrejelzi, hogy több fajsúlyos döntést hoztak az energiaválság fájdalmas idejében. A döntéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismerteti a Kormányinfón, amit a Blikken élőben követhet.

Hirdetés

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a tegnapi ülésen az energetikai helyzetet értékelte. Egyértelmű, hogy a szankciós politika nem váltotta be a reményeket, a megnövekedett árak miatt válsághelyzet alakult ki. A gázhiány a legnagyobb probléma. A gázár emelkedett a legnagyobb mértékben, ezért amennyire lehet takarékoskodni kell.
Gulyás ismertette: ha ma kellene kifizetni az átlagfogyasztásig az áram és gázszámlát, az egy magyar háztartásnak 180 ezer forintjába kerülne, így 150 ezer forintnál nagyobb a támogatás havonta, ezt Európa legnagyobb támogatási programjának nevezte Gulyás Gergely.

Ezért a következő döntéseket hozták:
25 százalékos gázcsökkentés
Kórházak és bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos gázfelcsökkentésről döntöttek. A lakosságtól azt kérik, hogy amennyire lehet -az ésszerűség keretein belül- spóroljanak az energiahasználattal.
Amilyen gyorsan lehet a gázfogyasztást csökkenteni kell, a kormány pedig magán kezdi a spórolást, mondta Gulyás. Ezért a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével 25 százalékos gázcsökkentést írtak elő az állami szerveknek.

Hirdetés

Tűzifa és faszén programot hirdetnek
Az erdőgazdaságoknál is lehet fát vásárolni, amire hatósági árakat fognak kijelölni. 10 köbméter fát tud biztosítani mindenkinek az állami erdőgazdaságok. Hamarosan közzé fogják tenni, hol lehet majd vásárolni.
Állami elővásárlási jogot vezetnek be a barnaszénre, export tilalom lép életbe. 50 ezer tonnáról 280 ezer tonnára emelhető a hazai fejtés. Erről hamarosan dönt a kormány.

A távhőnél nem lesz változás
Kiemelte, a távhőárak a fűtésnél nem fognak változni! Egyéni mérőárakat fognak bevezetni.

Munkahelyvédelem
Gulyás kimondta, hogy munkahelyvédelmi programra van szükség, a kormány az energiaintenzív iparágakban támogatási programot fog kidolgozni.

Állampapírstratégia
Bejelentette még, hogy új állampapír-stratégiát fogadtak el: új állampapírt bocsátanak ki, aminek az indulókamata eléri a 11 százalékot, ami kedvezőbb mint bármely kereskedelmi bank hozama.
A miniszter a rezsiváltozásokkal és a számlázásokkal kapcsolatban bocsánatot kért az MVM nevében a lakosságtól, hogy az állami cég nem kommunikálta megfelelően, hogy a fogyasztás kiszámolásánál alkalmazza a jelleggörbe számításokat, amely – az egyes időszakok fogyasztásának megfelelően- befolyásolhatja a számlák végösszegét.

Hirdetés

Állami takarékossági intézkedések
A takarékosság jegyében az állami spórolás mértékéről a miniszter annyit mondott, hogy az államigazgatás intézményeiben a maximum hőmérsékletet 18 fokban határozták meg. Ez vonatkozik az Miniszterelnökségre és az összes minisztériumra. Ennek kapcsán leszögezte, hogy az államigazgatásban nem támogatják a home office munkavégzést.

Hogyan tud segíteni az állam az önkormányzatoknak?
Az önkormányzatok intézménybezárásait firtató kérdéssel kapcsolatban a miniszter arra kérte a településeket, hogy takarékoskodjanak, de azt leszögezte, hogy az alapszolgáltatásoknak – óvodák, iskoláknak – működnie kell s ehhez a kormány minden támogatást megad. Jelenleg is tárgyalnak az önkormányzatokkal, többek között Szita Károllyal, a MÖSZ elnökével. Arról, hogy a támogatásoknál kidolgoztak-e egy általános képletet, Gulyas Gergely még nem tudott tájékoztatást adni, de legközelebbi üléséén erről is dönt a kormány.
Ezzel kapcsolatban az kifejtette azt is, hogy a kormány utasítani fogja az MVM-et, hogy adjanak megfelelő árajánlatot a helyhatóságoknak és jóval kisebb garanciával is érjék be.
A műtrágyahiány miatt veszélyben van a jővő évi gabonatermelés ás kenyérellátás – vette fel kérdésében az index.hu riportere. A miniszter szerint a földgázhiány nagyban érinti a műtrágyagyártást, amelynek előállításához 70%-ban szükséges ez az energiahordozó.
Az ez év december 31-én lejáró otthontámogatási programról annyit tudott mondani a miniszter, hogy a kormány következő ülésén foglalkozni fog azzal, hogy meghossszabbitható-e.
Az Európai Bizottsággal (EB) folyó tárgyalással kapcsolatban, a korrupcióellenes hatóság felállításáról közölte: „Ez gyakorlatilag egy közbeszerzési ellenőrző hatóság” – mondta Gulyás. A miniszter szerint a hatóság felállítását az EB kérte, de a kormánynak sem volt ellenére. Az új szerv ellenőrzési és felfüggesztési jogkörrel rendelkezik majd, Gulyás szerint a magyar közbeszerzési szabályok egyébként is a szigorúbbak közé tartoznak, ki is fog majd derülni, hogy Magyarországon sincs több közbeszerzési visszaélés, mint máshol.
Az évindító diák és pedagógus demonstrációk kapcsán az rtl.hu kérdésére, úgy fogalmazott Gulyás, hogy egyelőre csak 10 százalékos béremelés biztos januártól a tanároknak, a többi az uniós forrásoktól függ, de dolgoznak a további emelésen is. A kormány továbbra is az uniós forrásokban bízik: amíg nem jut az ország hozzá az uniós pénzekhez, addig nehezebb tervezett emelésről beszélni.

Hirdetés
Gulyás Gergely miniszter szerint ki kell vizsgálni, hogy Márki-Zay Péter mozgalma valóban kapott-e az Egyesült Államokból támogatást a kampányára. Gulyás azt mondta, ez a rendszerváltás óta nyilvánvaló, súlyos vád az, ami felmerült, sőt Márki-Zay már be is ismerte. Szerinte a pártok a választási kampányaikra nem kaphatnak pénzt külföldről.
Energiatakarékossági pályázatokat áttekinti a kormány, bár ezekből számtalan van – válaszolta a miniszter arra a kérdésre, hogy tervez-e a kabinet további energetikai pályázatokat. Gulyás nem akar senkit lebeszélni, hogy új, korszerűbb hűtőt vegyen, de a kormány szerint a valódi megoldást a split, azaz osztott klímák jelentenek, itt gondolkoznak újabb pályázati lehetőségeken.
Gulyás Gergely újfent leszögezte,hogy lát esélyt az Európai Bizottsággal való megegyezésre, és igy elsőként a helyreállítási alapok összegei érkezhetnek meg. A kormány elküldte – folyamatosan konzultálva az EB-vel – törvényalkotási javaslatait, többek között a korrupció-ellenes hatóságról – és várja az EB válaszát, amelynek szeptember 22-éig kell megérkeznie. Az nem merült fel, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. A korrupcióellenes bizottság tagjairól egyelőre nem kommunikálhat a kormány – tette hozzá Gulyás.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés