Hirdetés


Sajnos két napja a halálzónában tartózkodik, ezért felesége tisztában van az eshetőséggel, hogy a péntek reggel induló mentőcsapat már nem segíthet rajta. Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége, egyben a Kyocera Everest Expedíció 2023 hazai kapcsolattartója az alábbi sajtóközleményt adta ki csütörtök késő este.

Hirdetés

„A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel, hogy május 26-án, péntek reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már pénteken, a késői órákban felérhetnek hozzá.”

Hirdetés

A hegymászó felesége szomorúan, de reálisan nézve a helyzetet, hozzátette:
„A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban, és hiszek a csodákban.” Összegezve, sajnos Legindi Tímea utolsó mondata a legárulkodóbb, vagyis már csak a csodában bízhat. Férje ugyanis több mint negyvennyolc órája tartózkodik nyolcezer méter felett, az úgynevezett halálzónában, ahol az emberi szervezett rohamosan leépül. Korábban megesett, hogy hegymászó egy éjszakát – kényszerből – bivakolt (a szabad ég alatt aludt) a halálzónában, de kettőt szinte lehetetlenség túlélni.

Forrás
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés