Hirdetés

A régi időkben a tormát gyógynövényként, egyfajta népi “orvosságként” tartották számon. Gyökerét számos módon feldolgozták, és használták a népi gyógyászatban. Ma már azonban leginkább fűszernövényként ismerjük.
Most röviden végigvesszük pár olyan tulajdonságát, amely alkalmas lehet bizonyos betegségek tüneteinek enyhítésére, aztán pedig beszélünk az ellenjavallatokról. Ne felejtsük el, hogy ezeket az ismereteket (bár kétség kívül hasznosak) mindig úgy tekintsük, hogy betegség esetén először orvoshoz fordulunk, és bármilyen “öngyógyító jellegű” megoldást csak az orvos megkérdezése után alkalmazunk!
A tormát köhögés, fejfájás, illetve fogfájás csillapítására használták a múltban, hatékonynak bizonyult a megfázással szemben: a levét mézzel keverték össze, és így fogyasztották. A homlokra tett reszelt tormás borogatást pedig a fejfájás ellen hatékony.
Egyes esetekben enyhítheti a reumás tüneteket, ha tormaecettel dörzsöljük be a fájdalmas területeket. Ismert a vérkeringést javító, vérnyomást normalizáló hatása is, amennyiben mértékkel, de rendszeresen fogyasztjuk.

Hirdetés

Fogyasztása mind a tormagyökér lereszelésével nyersen, mind pedig salátákban, vagy más ételekben, tormaecet vagy akár tinktúra formájában is lehetséges.
Azonban vigyázzunk a tormával, mert bizonyos esetekben ellenjavallt a fogyasztása, illetve káros mellékhatásai lehetnek!

Egyrészt ne fogyasszunk tormát akkor, hogyha szívbetegséggel, belső vérzéssel küzdünk, emésztőszerv rendszeri megbetegedésben szenvedünk, terhesek vagyunk, vagy szoptatunk. Szintén nem ajánlott öt év alatti gyermekek számára. Gyomorfekély, emésztési probléma és gyulladásos bélbetegségek esetén különösen ellenjavallott a fogyasztása. Kerüljük a fogyasztását akkor is, hogyha szintetikus gyulladáscsökkentőt, vagy szintetikus kortikoszteroidot szedünk.
Ezenkívül senkinek sem szabad túlzásba vinnie a torma fogyasztását, mert mellékhatások léphetnek fel: így hasmenést, gyomor- illetve bélvérzést, hirtelen vérnyomás csökkenést, vagy akár veseirritációt is okozhat.
Ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak róla!
Fentiek információs célt szolgálnak, nem minősülnek orvosi javaslatnak! Betegség esetén fordulj orvoshoz! Jó egészséget kívánunk!

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés