Hirdetés


A klímamegállapodásról és az éves jogállamisági jelentésről is tárgyalt Brüsszelben Orbán Viktor és Ursula von der Leyen, annak ellenére, hogy a tervek szerint a találkozón csak a helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról egyeztettek volna. Az ellenzéki pártok szerint a témák alakulásából is látszik, hogy Ursula von der Leyen valójában a jogállamisági mechanizmusról akart egyeztetni a magyar kormányfővel.
„Ami a mai brüsszeli megbeszéléseket illeti: nem akarok én tárgyalni igazából semmiről, mert lényegében a pénzügyi kérdések rendezettnek tekinthetők” – ezt Orbán Viktor mondta szokásos péntek reggeli rádiós interjújában.
Orbán úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió helyreállítási alapjáról már nem akar tárgyalni. Helyette olyan kérdéseket szeretne átbeszélni a brüsszeli találkozón, minthogy az EU miképpen készül egy esetleges újabb járványhelyzetre, illetve, hogy milyen irányt vesz a kontinens külpolitikája.
Ursula von der Leyen beszámolója szerint azonban ezekről a témákról nem eshetett szó a találkozón. Az Európai Bizottság elnöke ugyanis Twitter oldalán arról írt, hogy
a járványhelyzet mellett szóba került az Orbán Viktor által lezártnak tekintett helyreállítási alap magyarországi felhasználása, a részben ehhez kapcsolódó klíma megállapodás, illetve a Magyarországot korábban elmarasztaló, éves jogállamisági jelentés is.
Ujhelyi István, az MSZP Európai Parlamenti képviselője szerint a magyar kormány helyreállítási tervezete az Európai Unió számára elfogadhatatlan.
„Nyilvánvaló, hogy az Európai Bizottság elnöke a zárt ajtók mögött azt jelezte Orbán Viktornak, hogy ez a terv így elfogadhatatlan” – véli Ujhelyi.

Hirdetés

A DK EP-képviselője, Rónai Sándor szerint Ursula von der Leyen valójában a jogállamisági mechanizmusról akart tárgyalni:
„Orbán Viktor azért utazott Brüsszelbe, hogy a helyreállítási pénzekről tárgyaljon Ursula von der Leyennel. Ezzel szemben a Bizottság elnöke a jogállamisági mechanizmusról akart tárgyalni, és az Európai Unió nem akar a továbbiakban tolvajokat finanszírozni. Ezt von der Leyen világossá tette Orbán Viktor számára is.”
Magyarország közel 6000 milliárd forinthoz jut az Európai Unió gazdasági helyreállítási alapjából. A Híradónk által megkérdezett Uniós szakértő, Gyévai Zoltán szerint Orbán Viktornak presztízskérdés lehet, hogy minél előbb elfogadják a magyar tervezetet.
A szakértő úgy gondolja, hogy a miniszterelnök úgy ítélte meg, „talán ez az a pont, amikor érdemes egy magasabb politikai szintre vinni a technikai szinten zajló egyeztetéseket.”
Gyévai kiemelte, hogy szerinte a találkozó eredményeit a következő napokban fogjuk meglátni.
„Ez abból is lemérhető lesz majd, hogy Magyarország tényleg benyújtja-e majd április 30. előtt a tervet” – tette hozzá.
Kerestük a miniszterelnökséget azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány hogyan értékeli a pénteki brüsszeli találkozót, de adásunkig nem kaptunk választ.

Forrás: atv.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés