Hirdetés


A 2020-ban a magyar Országgyűlés által is elfogadott törvény szerint 2030-ra legalább 40 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest.
Négy éven belül megszüntetnék a főzésre használt gázszolgáltatást, illetve betiltanák a gáz bekötését az új épületekben.

Hirdetés

Az Egyensúly Intézet Hogyan érjük el a klímasemlegességet? II. című szakpolitikai javaslatcsomagja szerint ha 2050-re el szeretnénk érni a 2020-as klímatörvényben megfogalmazott klímasemlegességet, akkor a gázhasználat csökkentése mellett át kell alakítani a gázinfrastruktúrát, valamint fokozatosan meg kell szüntetni az elosztóhálózatot.
Ebbe beletartozna az, hogy négy éven belül megszüntetnék a főzésre használt gázszolgáltatást, illetve betiltanák a gáz bekötését az új épületekben.

Hirdetés

Az EU tagjaként Magyarország is vállalta, hogy 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet. A 2020-ban a magyar Országgyűlés által is elfogadott törvény szerint 2030-ra legalább 40 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990-hez képest. Magyarországon ezen gázok kibocsátásának körülbelül 27-29 százalékáért a földgázfogyasztás teszi ki.
Az Egyensúly Intézet javaslatcsomagja szerint legalább 200 ezer háztartást kell leválasztani a földgázrendszerről, ezért 2026-ig meg kellene szüntetni a gázszolgáltatást azon háztartásokban, ahol nem fűtésre, hanem csupán főzésre és sütésre használják azt. Ezt követné a közvetkező lépés, amely szerint 2034-re az összes háztartásból kivezetnék.
Ezen felül 2025-től betiltanák a gáz bekötését az új épületekben. A fokozatos leválást egy részletes ütemtervvel, határidőkkel és folyamatos kommunikációval lehetne elérni.

Borítókép: illusztráció
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés