Hirdetés


Rusvai Miklós víruskutató figyelmeztet arra, hogy már 2002 óta aggódnak amiatt, hogy a madárinfluenza átterjedhet emberre is. Egy kínai nő tavaly decemberben halt meg a H3N2 és H10N5 típusú madárinfluenza kombinált fertőzésében, bár a 63 éves nő más alapbetegségekkel is küzdött. Az esetek ritkák, és az ember közötti terjedés eddig nehezen valósult meg.

Hirdetés

Rusvai Miklós víruskutató elmagyarázta, hogy minden madárinfluenza-vírus kombinált, mivel két kulcsfontosságú fehérje, az H-fehérje és az N-fehérje kombinációjából származnak az új vírusvariánsok. Az influenzavírusnak 18 különböző H típusú és 11 különböző N típusú variánsa van, ami összesen 198 variáns lehetőségét kínálja. A kutatók továbbra is nagy figyelemmel követik ezeket a vírusokat, hogy megakadályozzák az emberi járványok kialakulását.

Hirdetés

„Ez mind-mind olyan, amiből bármikor emberi influenzajárvány lehet. Nagyon nehéz felkészülni, mert 191 variáns ellen nem lehet vakcinát előállítani, meg kell várni, hogy melyik lesz az az egy, amelyik emberi vírussá alakul majd” – tette hozzá.

Forrás
Hirdetés
Categories: Ütős

Hirdetés