Hirdetés

DR RUSVAI MIKLÓS FOTÓ: RTL KLUB

Teljesen csak nyárra csendesedik le a koronavírus-járvány ötödik hulláma, de arra is van esély, hogy a háborús helyzet miatt egy újabb hullám kezdődik tavasszal – mondta Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató.

Hirdetés
Mindenképpen kijelenthető, hogy a koronavírus járvány ötödik hulláma leszálló ágban van Magyarországon, mivel valamennyi járványtani paraméter csökkenő tendenciát mutat – mondta érdeklődésünkre Rusvai Miklós.
A víruskutató szerint ha a csökkenő tendencia ilyen ütemben folytatódik, akkor március végére igen alacsony számokat láthatunk, de a járvány megszűnni vélhetőleg csak májusban fog.
„Addig szórványosan, de azért mégiscsak mérhető esetszámot tapasztalunk majd.

Hirdetés

A friss fertőzöttek száma esetleg a százas nagyságrendet is elérheti, de a nyár közeledtével egyre alacsonyabb értékeket látunk majd. Igazából megszűnni a járvány nyáron fog” – fejtette ki.
Rusvai Miklós kiemelte: biztos, hogy lesz újabb hulláma a koronavírus-járványnak, de ez véleménye szerint ősszel következik majd be.
Hozzátette ugyanakkor, hogy az ukrajnai háború és a menekültek tömeges érkezése – az elhelyezési körülményeik, a stressz, a nélkülözés – hozzájárulhat ahhoz, hogy már tavasszal egy újabb járványhullám alakul ki, de reméli, hogy ez nem történik meg.
A víruskutató arról is beszélt, hogy őszre a koronavírus egyszerű náthává szelídül, és nem jelent majd olyan megterhelést az egészségügynek, mint az eddigi hullámok.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés