Hirdetés


Rusvai Miklós, virológus a Blikk kérdéseire válaszolt.Forrnak az indulatok a védettségi igazolványok miatt. „Diszkrimináció” – írta rá egy ismeretlen a budapesti állatkert kőelefántjára. Hallott róla?
– Sajnos igen. Az a helyzet, hogy megítélésem szerint mindenféleképpen jobb, ha el vannak különítve az oltottak és a nem oltottak, legalábbis azokon a helyeken, ahol fokozott a fertőzésveszély.
Járványügyi szempontból jogosnak tartja, hogy a nem beoltottakat kizárják a belső terekből és az olyan zsúfolt helyszínekről, mint például az állatkert?
– A nem oltott emberek sokkal több vírust termelnek, ha megfertőződnek. Tulajdonképpen az egész testük egy vírusgyárrá alakulhat át. Fokozott kockázatot jelentenek azokra a személyekre, akik bár kaptak oltást, de nem alakult ki bennük elég erős immunitás. Ilyenek lehetnek például az idősek is, hiszen az ő immunrendszerük már nem feltétlenül működik tökéletesen.
Túl vagyunk a nehezén?
– A harmadik hullámnak vége van, de oltatni még kell. Három hónap kegyelmi időt kaptunk.

Hirdetés

Számítsunk negyedik hullámra?
– Ha lesz negyedik, az is csak ősszel, és csak akkor, ha nem oltatja be magát elegendő ember.
Hány embernek kellene még beoltatnia magát, hogy biztonságban legyünk?
– Most körülbelül ötmilliónál tartunk, így nagyjából még kétmillió embernek. Van még egymillió fő, akik átestek a fertőzésen. Velük elérhetjük a nyolcmilliót, ami elég a nyájimmunitáshoz.

Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés