Hirdetés


A rizs egyfajta szupertáplálék, nem véletlenül használják Ázsia nagy részén első számú élelmiszerként. Remek hatással van az egész szervezetre, a vércukorszint szabályozásában, a testünk energiával való ellátásában és az öregedési folyamatok lassításában is kiemelt szerepe lehet, ráadásul B1 vitamint jelentős arányban tartalmaz.
Nem nagy ördöngösség elkészíteni a rizst, de a kutatók az utóbbi időben arra hívták fel a figyelmet, hogy nem megfelelő elkészítése esetén nemhogy nem lesz egészséges, de kifejezetten hizlal és cukorbetegséget is okozhat.
A rizs viszonylag gazdag kalóriában, azonban egy egyszerű kis megoldással “csökkenthető”, anélkül, hogy az értékes tápanyagokat elveszítenénk.
Dr. Sudhair James hozta nyilvánosságra azokat az eredményeket, amelyek igazolták, hogy az alábbi módszer alkalmas a fenti célok elérésre: amikor már forr a víz, először nem a rizst tesszük bele, hanem egy kevés kis kókuszolajat, és csak ezután adjuk hozzá a rizst.
Elkészültét követően, leszűrés után pedig egy fél napra hűtőbe tesszük a rizst.
A kutató azt is elmondta, hogy miért hatékony ez a megoldás: a rizs keményítőtartalma ilyen módon csak áthalad a szervezeten, és így nem alakul át cukorrá, nem halmozódik fel a szervezetben zsírréteg formájában. Ráadásul a szakember azt is elmondta, hogy a kókuszolaj olyan módon lép reakcióba a keményítővel, hogy a rizs szervezetben felhasznált kalória értéke is csökken.
Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani, hogy a barátaid is tudjanak erről!

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés