Hirdetés

Bizonyára sokan sejtjük, hogy a fagyasztott élelmiszerekkel egészségügyi okokból óvatosan kell bánni kiolvasztáskor. Ennek ellenére kényelmi okokból sajnos nem mindig teszünk így, és hát a legtöbb esetben nem is lesz belőle semmi baj. Ám addig jár a korsó a kútra… Gyengébb immunrendszerű személyek esetében különösen oda kell figyelni.
Tény, hogy a fagyasztóban olyan hőfokra hűl le az élelmiszer, amely meggátolja a baktériumok szaporodását, ám kiolvasztáskor 10 °C körül azok sajnos ismét életre kelnek, és vígan elkezdenek szaporodni. De mit is tehetünk ez ellen?
Először is soha ne olvasszuk ki a fagyasztott húst szoba hőmérsékleten vagy meleg vízben (ez alól van kivétel, mégpedig a lenti videóban bemutatott spéci megoldás), ezzel ugyanis a baktériumok szaporodását segítjük elő.
Másodszor a kiolvasztási folyamatnak nem szabad túlzottan hosszú ideig tartania, figyelembe véve azt a hőmérsékletet, amelyen zajlik. Hadd magyarázzam el: ha olyan módon olvasztjuk ki a húst, hogy áthelyezzük a normál hűtőszekrénybe, akkor értelemszerűen nem lesz elég meleg ahhoz, hogy a baktériumok gyors szaporodásnak induljanak, ezért nyugodtan tarthatjuk 1-2 napon át húst a hűtőszekrényben, és a kisebb húsdarabok nagyjából fél nap, a nagyobbaknak pedig 1 nap szükséges a kiolvadáshoz.
Ha nem szeretnénk ennyivel előre gondolkodni, kiolvaszthatjuk a húst hideg vízben is, azonban akkor figyelnünk el rá, hogy soha ne melegedjen fel a víz, és azt, szükség szerint hidegebbre kell cserélni. 2-3 óra alatt kiolvad a hús, és ez az időtartam még a baktériumok szaporodását szempontjából sem veszélyes.
Ha minden kötél szakad, fagyosan is betehetjük a húst a sütőbe, azonban az nyilvánvaló, hogy így egyrészt tovább kell sütnünk azt, másrészt pedig másképpen is sül (fagyott hús sütése külön rutint igényel).
Az alábbiakban egy bónusz tipp, ez már igazán spéci:

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés