Hirdetés


Egészségügyi Szolgáltatási Járulék (tb) összege havonta 2012 2013 2014 2015 2016 6390 forint 6660 forint 6810 forint 6930 forint 7050 forint.

Hirdetés

A NAV a hirado.hu-val azt közölte, hogy 2015-ben több mint 208 ezer fő fizetett havi átlagban egészségügyi szolgáltatási járulékot. A fizetés történhet csekken, átutalással vagy bankkártyás befizetéssel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal ügyfélszolgálatain. Ha végképp nem tudják fizetni, ezt tehetik

Hirdetés

Azok az emberek, akik végképp nem tudják befizetni a járulékot, azoknak érdemes a kormányhivatalokban segítséget kérni.
Ha indokolt, az állam egy évig átvállalja a járulékfizetési kötelezettséget. Ennek feltétele, hogy a családban élők esetén az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 120 százalékát, ami 2016-ban 34 200 forint.
Amennyiben valaki egyedül él, abban az esetben a mindenkori öregségi nyugdíj (28 500 forint –szerk.) 150 százalékát nem haladhatja meg a jövedelme, amely 2016-ban 42 750 forint. Azaz, ha valaki havonta 45 ezer forintból egyedül él, az nem kaphat könnyítést.
Hirdetés

A fizetési kötelezettséget egy évig tudja átvállalni az állam, ha ez az idő letelik, újra kell igényelni a segítséget.
Mindenki ellenőrizheti a tb számláját
Olykor az is előfordul, hogy a munkavállaló azt gondolja, hogy rendezett a jogviszonya, de az orvosnál mégis felvillan a piros lámpa.
Ennek elkerülése végett érdemes figyelemmel kísérni a járulékbefizetéseket. Egyrészt a dolgozó a munkahelyétől kérhet igazolást a társadalombiztosítási nyilvántartásba vételéről, másrészt az Ügyfélkapun keresztül lekérdezhető a tb egyéni számla. Azaz a munkavállaló az Ügyfélkapu segítségével pontosan ellenőrizheti, hogy bejelentették-e, illetve a munkabére után a megfelelő járulékot megfizették-e.
Hirdetés

Ide fordulhatnak, ha rendezetlen a jogviszony Bármelyik NAV-ügyfélszolgálaton is könnyedén lekérdezhető, hogy minden rendben van-e járulékfizetéssel kapcsolatban.
Amennyiben probléma merül fel, érdemes először a munkáltatóval tisztázni a helyzetet, mert elképzelhető, hogy valamilyen technikai, adminisztratív hiba miatt rendezetlen a járulékfizetés.
Ha nem technikai hiba van a háttérben, akkor a munkáltatóval kapcsolatos kifogásokat az illetékes Kormányhivatalok munkaügyekkel foglalkozó szervénél érdemes jelenteni.

Forrás : hirado.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés