Hirdetés

Mint a világ számos országában (Így köztük Magyarországon is) Svédországban évek óta téma, hogy a diákok mobiltelefon használata zavarja az iskolai tanórák menetét.

Svédországban ez odáig ment el, hogy társadalmi szervezetek és magánszemélyek kezdeményezésére a svéd politikusok is elkezdtek komolyan foglalkozni azzal, hogy az iskolában bevezessék a mobiltelefon használat betiltását.

Ez a téma rengeteg indulatot mozgat meg mindkét oldalon. Az egyértelmű, hogy a mobilok zavarják a tanulást, és szétszórttá teszik a diákokat. Elvonják a figyelmüket a tananyagról.

Létrejött egy úgynevezett januári megállapodás nevű hivatalos dokumentum Svédországban, mely a mobiltelefonok általános tilalmát vezeti be az iskolai órák során.Az Uppskattat arról számol be, hogy az iskolák többsége már ezt bevezette a tilalmat, de vannak olyanok is, akik ezzel nem értenek egyet- jelentette ki Ekot a svéd rádióban az Aftonbladet híradása szerint .

Az egyik ilyen kritikus Torbjörn Ott, aki az alkalmazott informatika egyetemi docense. Kutatta a fiatalok iskolai mobiltelefon használatát, és nem hiszi, hogy a mobil tilalom a diákok javát szolgálja.

Ezt többek között azzal támasztja alá, hogy az oktatás folyamatos technikai modernizációja egyértelműen a digitális technológia alkalmazása felé mutat. Azzal ugyanakkor ő is egyetért, hogy a mobiltelefon használat rontja a diákok koncentrációját az iskolai tanórákon.

Véleménye szerint a telefonhasználatot hasznos keretek közé kellene szorítani, nem pedig megtiltani. Egy olyan eszközt, amely a mai világban már ekkora jelentőséggel bír, véleménye szerint nem lehet betiltani.

Hirdetés
Hirdetés