Hirdetés

Fotó: Shutterstock

Elmaradhat a szokásos, karácsony előtti elővásárlási hullám, miután a növekvő kiadások miatt a családok legtöbbje hónapról hónapra él – véli az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.
„Nem tartom valószínűnek, hogy ilyen drágulási hullám közepette a vásárlók széles körének lenne arra pénze, hogy elővásároljon. A több területen is tapasztalható áremelkedés, ami minden mobilizálható pénzt felemészt” – fogalmazott Vámos György az Indexnek.

Hirdetés
Ezzel együtt a szakértő tanácsolja, hogy tervezzünk előre az ajándékokkal, mivel idén az áruhiány is hatással lehet az ünnepre.
„Válogatni lehet majd, de a megszokott választékon belül lehetnek olyan árucikkek, amelyekből nem lesz elegendő a polcokon”
– emelte ki Vámos, aki szerint elsősorban a karácsonyi ajándékozás alkalmával népszerűnek számító elektronikai cikkekben léphet fel hiány, valamint ezzel összefüggően további árelkedés is.

Hirdetés

Mindezzel együtt a szakértő azt várja, az ünnep előtt beindul majd a vásárlási hullám, de az jóval elmaradhat a korábban tapasztaltaktól.
Várhatóan idén is sok ajándékot, valamint ünnepi asztalra valót vásárolnak majd az emberek, de ez nem jár majd a kiskereskedelmi piac növekedésével”
– mutatott rá Vámos.
A Black Friday sem megoldás?
November utolsó péntekjén, a Black Friday leszállításain sokan használták ki az akciókat a karácsonyi ajándékok beszerzésére, a kereskedő szerint viszont idén ez sem lesz a megszokott.

Hirdetés
A webáruházaknál is megállt a növekedés – mondta a főtitkár, aki úgy véli, hogy az online kereskedelem várhatóan nem tudja tartani a pandémiás időszak alatt elért volument.
Az e-kereskedők is drágábban szerzik be az árut, ezért valószínűsíthető, hogy nem fognak tudni az előző évekhez hasonló akciókat kínálni.
„Idén is várhatók árkedvezmények, de azok hatósugarai a korábbiaknál mérsékeltebbek lesznek” – emelte ki Vámos György.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés