Hirdetés

A függönymosás a takarítás elkerülhetetlen velejárója, amely egyik háziasszonynak sem tartozik a kedvenc tevékenységei közé. A függönyök vasalása pedig még annyira sem. A függönyök a legtöbb, a háztartásban megtalálható textíliához képest némileg eltérő bánásmódot igényelnek, mert maga az anyaguk is más, illetve funkciójuknál fogva fokozott mennyiségű por és kosz rakódik a szövetekre.
Az alábbiakban leírok pár szempontot, amelyeket a szomszédasszonyomtól tanultam, és amelyek lényegesen megkönnyítik a függönyök mosását és elkerülhetővé teszik, hogy azokat vasalnom kelljen.
Első lépésben, miután leakasztottuk a függönyöket, érdemes azokat kirázni, és beáztatni, még mielőtt kimosnánk őket. Érdemes természetes anyagokat használni az áztatáshoz, különösen ajánlott a szódabikarbóna, amelyből elegendő pár kanállal tenni langyos vízbe, mivel az tisztít és fehérít is egyben. Pár óra áztatástól a függöny már a mosás előtt is sokkal jobban fog kinézni.
Egy alternatív megoldás, hogy sóval áztatjuk be a függönyöket, 10 l vízhez 1 kg sót kell adnunk, és 8-10 h-n keresztül áztatnunk benne a függönyt a mosás előtt.
Ha olyan helyen volt a függöny, hogy penésznek is ki volt téve, vagy be van fülledve, akkor érdemes az áztató vízhez 1 dl ecetet önteni.
Függönyök mosásához kerüljük a magas hőmérsékletet, azon kevés eset egyike a függöny mosás, amikor a maximum 40 ° a javasolt. Fehérítő hatása miatt egy csomag sütőport is öntsünk a mosószerhez.
És végül talán a legfontosabb tanácsok, a vasalás elkerülésére: a függönyöket mindenképpen hajtogassuk össze, mielőtt betesszük a mosógépbe, és mikor kivettük, azonnal, még nedvesen tegyük fel a karnisra, így megfelelően szárad meg, és nem kell majd vasalni!
Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani, hogy minél többen tudjanak róla!

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés