Hirdetés


Számos gyógyszerrel kapcsolatban tapasztalhattuk már, hogy mégsem annyira hatékonyak, mint amilyennek gondoltuk őket. Erre figyelmeztetnek ugyanis a neves szakemberek. Bizonyos becslések szerint a vényköteles gyógyszerek a harmadik legnagyobb halálokozók a rák és a szívbetegségek után.

Hirdetés

Nemrég arra figyelmeztettek neves szakemberek, hogy sok gyógyszer kevésbé hatékony, mint amennyire annak gondoltuk. A szakértők azt állítják, hogy túl gyakran kapnak a betegek kevésbé hatásos, sőt sokszor inkább ártalmas gyógyszereket. A nagy gyógyszeripari cégeknek ugyanis – a minél nagyobb profit érdekében – óriási befolyása van abban, hogy milyen gyógyszereket írnak fel nekünk.Egyes becslések szerint a vényköteles gyógyszerek a harmadik legnagyobb halálokozók a rák és a szívbetegségek után. A legnagyobb veszélyben azok lehetnek, akik több orvosságot is szednek párhuzamosan. Ugyanis minél több gyógyszert szed valaki, annál több esély van arra, hogy mellékhatások fognak fellépni. Ezeket a tüneteket azonban félreértelmezhetik az orvosok, amire újabb pirulákat írhatnak fel.
Az ördögi körnek pedig akár halál is lehet a vége.

Hirdetés

Egyre több a gyógyszerfüggő itthon
Az elmúlt években nőtt a gyógyszerfüggők száma Magyarországon. Legnagyobb mennyiségben hashajtót, altatókat, nyugtatót és orrcseppet szedünk.
Becslések szerint 100 ezer hashajtófüggő, 70 ezer altató- és nyugtatófüggő, és közel 25 ezer orrcseppfüggő van ma Magyarországon. A növekvő gyógyszerfüggőség egyik oka az internet megjelenése, ahol nemcsak plusz információkat kaphatunk a gyógyszerekről, hanem (többnyire feketén) meg is vásárolhatjuk azokat
– mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Zacher Gábor toxikológus.
Konkrétumokat nem lehet mondani, hogy milyen korosztály, és melyik nem érintett inkább a gyógyszerfüggőségben, de a szakértő szerint a nyugtatószer és a hashajtó fogyasztása inkább a nőkre jellemző.
Hirdetés

Mennyit költünk gyógyszerekre?
Egy magyar háztartás egészségüggyel, illetve egészséggel összefüggő kiadásai meghaladják az évi 180 ezer forintot, aminek megközelítőleg harmadát (kb. 60 ezer forint) költik gyógyszerekre.
A kifejezetten egészségügyre fordított összeg – amiben nincs benne például a masszázs, vagy a gyógyüdülés – háztartásonként körülbelül 130 ezer forint évente, aminek közel felét teszik ki a gyógyszerekre költött forintok.
Fejenként lebontva ez azt jelenti, hogy egy évben valamivel több, mint 25 ezer forintot adunk ki gyógyszerekre. Ebből 18 ezer forintot fizetünk a receptköteles, és 7 ezer forintot a recept nélkül is kiváltható orvosságra.
Hirdetés

Feketén is megvesszük, ha kell
Az internet sok mindenre lehetőséget ad, többek között arra is, hogy gyógyszert vegyünk – akár feketén is. Az OTC (nem receptköteles) gyógyszerektől a vénykötelesekig széles a paletta, bármi beszerezhető.
A toxikológus szerint az árak itt kicsit borsosabbak, mint a gyógyszertárakban, de aki egyszer függő lett, az hajlandó magasabb áron is megvenni ezeket. Pontos adatokat nehéz arra vonatkozólag mondani, hogy mennyien vásárolhatnak feketén, de megközelítőleg az altató-és nyugtatópiac bevételeinek 5-8 százalékát a feketepiac adja.

Hirdetés
Kiben bízunk, ha gyógyszerekről van szó?
Zacher Gábor egy szomorú trendre is felhívta a figyelmet, a magyarok többsége ugyanis nem az orvosokban bízik, hanem a laikusok véleményére ad:
A laikusoknak kiemelkedően fontos szerepük van, sokan támaszkodnak ugyanis a szomszédasszony véleményére, ha gyógyszerszedésről van szó.
A felmérések ennek kicsit ellentmondanak, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által készített kutatás szerint az egészségüggyel kapcsolatos információkat elsősorban az orvosoktól és patikusoktól szerezzük be, amit az online egészségügyi portálok követnek. Ezeken felül a családtagok, és az ismerősök véleménye is sokat számít.- írja a penzcentrum.hu.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés