Hirdetés


Te is fizettél még ezzel a pénzzel? Egy doboz gyufa 30, egy gombóc fagyi 50 fillér volt, 35 fillér egy…
A forint 1946 augusztus 1-óta a fizetőeszközünk. 1946 és 1999 között még fillérekkel is fizethettünk. 5 féle fillér pénzérme volt forgalomban, így vásárolhattunk 2, 5, 10, 20 és 50 filléres érmékkel. Ezeket a pénzérméket lassan kivonták a forgalomból, az 50 filléressel fizethettünk a legtovább, ezt ugyanis 1999 szeptember 30-án vonták vissza a forgalomból. Azért nekünk még sok szép emlékünk van ezekről az apró érmékről.
Mit lehetett venni fillérekből? Sok mindent!

Hirdetés

1960 és 1975 között még sok mindent megvásárolhattunk fillérekből. Sajnos pontos évszámokat nem tudunk írni, de az emlékeinkre hagyatkozva tudjuk, hogy egy doboz gyufa 30, később pedig 50 fillér volt. A legemlékezetesebb, hogy egy kifli, vagy zsemle is kijött 40 fillérből. A fagylalt pedig hasonlóan olcsó volt, ugyanis egy gombóc sokáig csak 50 fillérbe került. Napilapot is vásárolhattunk 60 fillérért, sőt még telefonálhattunk is ugyanennyiért.
Ha nem csal az emlékezetünk, az apró csokik, mint a Melba kocka a 60-as években 40 – 50 fillérbe kerültek, persze idővel drágultak, de még akkor is megfizethetőek voltak. Selyemcukrot is vehettünk még 20 fillérért, na persze ez a darabára volt.
Krumplicukor, medvecukor, Albert keksz ezek már picivel drágábbak voltak, de sajnos a pontos árat már nem tudjuk felidézni.
Ti emlékeztek még rá, mit lehetett kapni fillérekből? Mit vettetek a boltban, ha csurrant – cseppent egy kis zsebpénz?
Forrás: minden-egyben.com

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés