Teszt: Melyik arc a legellenszenvesebb számodra?

Hirdetés

A 20. század kiemelkedő magyar pszichiátere, Szondi Lipót dolgozta ki ezt a tesztet, annak bizonyítására,  hogy minden emberi választás ösztönök által befolyásolt, tehát nem feltétlenül a tények alapján döntünk arról, ki szimpatikus, és ki abszolút nem az. Most az a dolgod, hogy kiválaszd az arcok közül azt, amelyiktől a legjobban félsz vagy undorodsz, akit nem bírnál elviselni.
Ezeken a képeken valós emberek láthatók, akik egykor pszichiátriai kezelés alatt álltak. Szondi szerint ösztönösen azt az arcot választjuk, amelyiknek tulajdonságai a legjobban hasonlítanak a saját félelmeinkre, belső ösztöneinkre.

Hirdetés

Ne feledd, ez most csak egy játékos teszt, egészen másképp működik, ha szakember csináltatja meg veled, és Szondi hivatalos tesztje 48 arcot tartalmazott. Ha igazán kíváncsi vagy saját félelmeidre, rejtett személyiségjegyeidre, akkor fordulj pszichológushoz, vagy pszichiáterhez!

Nézzük akkor, melyik kép milyen személyt rejt:
1) Szadista: Ezek a személyek hajlamosak a tekintélyelvűségre a viselkedésükben, szükségét érzik uralni a körülöttük lévőket és gyakorta rossz szándék által vezérelt tetteket követnek el. Elnyomva ezen tulajdonságokat valószínűleg egy teljesen ártalmatlan emberről van szó, ám ha valamit nem akar megtenni, saját maga épít fel gátakat, dacos lesz.
2) Epilepsziás (ezt pszichiátriai betegségként kezelték egykoron): Ingerlékeny, jellemző rá a kitörő düh, az agresszió. Ez gyakran elfojtott tudatalatti emlékekkel van összefüggésben. Elnyomva ezen tulajdonságokat egy békés, szelíd, és ezen okból kifolyólag egy felelősségtudatos ember képét sugározhatja.
3) Katatóniás: Ezen embereket általában a nagy általánosítások, a negatív világkép jellemzi.
4) Skizofrén: Az ilyen mentális betegségben szenvedőkre jellemző az intenzív apátia, a torz gondolatok, az időnként összeegyeztethetetlen érzelmek. Elnyomva ezen érzelmeket, egy igen barátságos ember lehet az illető. Jó szociális készségekkel rendelkezik, könnyen létesít kapcsolatokat, mindig hajlandó egy kis barátokkal történő lazításra. De ez a nagy társasági élet általában csak egy lepel. Elfedi azon érzelmeket amelyek a mélyben lakoznak.
5) Hisztérikus: Felszínes és labilis érzelmek irányítják, a nárcizmus és az exhibicionizmus jellemző rá. Elnyomva ezeket, az ilyen emberek gyakran választanak maguknak valamilyen extravagáns hobbit, vagy hivatást.
>6) Depressziós: Kisebbrendűségi érzései vannak, alábecsüli önmagát, bűntudata van, levert, lehangolt. A kép kiválasztása jelenthet egy legbelül depressziós személyiséget, aki a tüneteket elnyomja, ellenőrzése alatt tartja.
7) Mániákus: Extrovertáltak, mindent eltúloznak, túlbecsülik önmagukat és a pénzt. Ezen tulajdonság elnyomásakor  jellemző a visszafogottság, az észérvek belátása, a zaj kerülése, a túlzásoktól, a szélsőségektől való tartózkodás.
8) Homoszexuális (ezt akkoriban betegségnek tartották): Ezen emberek elfogadóak a másik nemmel kapcsolatban. Ha ezt a képet választja valaki, jellemző lehet rá a korai identitás megtalálásának zavara, ami visszavezethető gyermekkori traumára. Ezt elnyomva egy olyan embert kapunk aki fontosnak érzi hangsúlyozni a nem identitását, a női, férfi mivoltát.

Forrás: lemon.hu
Hirdetés