Hirdetés

Fotó: Marty Melville/AFP through Getty Images

A természetvédelmi tisztviselők szerint a tömeges pusztulás egyre gyakoribbá válik, mivel az éghajlati válság megzavarja a táplálékláncokat.
A pingvinek rendezett, egyenletes sorokban fekszenek, szárnyaikat széttárva, jellegzetes fényes kék tollazatukat homok fakítja. Összesen 183-an vannak, amelyeket a helyiek gondosan összegyűjtöttek, kiterítettek és lefényképeztek a későbbi vizsgálathoz. A madarakat a múlt héten találták meg a Ninety Mile Beach-en, és ez csak a legújabb jelenség az új-zélandi strandokon nagy számban partra vetett halott pingvinek sorában.

Hirdetés
A kororā, más néven kis kék pingvinek a világ legkisebb pingvinjei, és Új-Zélandon őshonosak. Az északi partvidékeken gyakori látványosságnak számítanak, ahogy alkonyatkor jellegzetes, kissé görnyedt járásukkal a dűnéken ugrálnak, a Természetvédelmi Minisztérium (DoC) azonban a populációjukat “veszélyeztetett, csökkenő” kategóriába sorolja.
Haláluk sokkolta és megdöbbentette a helyieket, akik az elmúlt hónapokban több száz példányt találtak a partra sodródva és oszladozva az északi sziget partjain. A Ninety Mile Beachen történt 183 eset ugyanazon a héten történt, amikor a közeli Cable Baynél több mint 100 halat találtak kidobva és oszlásnak indult állapotban. A helyi lakosok május végén egy másik, 109 halottat számláló állományt fotóztak le a Ninety Mile Beachen, egy lakos pedig május közepén 40-et talált a szintén Northland régióban található Tokerau Beachen. A DoC további jelentések szerint ugyanezen a strandon a hónap elején legalább 20 elpusztult.

Hirdetés

Graham Taylor, a DoC tudományos főtanácsadója, aki a tengeri madarakat tanulmányozza, úgy véli, hogy 2022 május eleje óta több mint 500 pingvint mosott partra a víz, és a számuk megközelítheti az 1000-et. Szerinte lehetetlen pontos számot mondani, főleg azért, mert néhányat az emberek találnak és temetnek el.
Elmondása szerint az év elején az Elsődleges Ipari Minisztérium tudósai úgy döntöttek, hogy megvizsgálnak néhány elpusztult madarat, hátha egy új vírus vagy betegség söpör végig a kolóniákon. Fertőzéseket és toxinokat kerestek. Arra a következtetésre jutottak, hogy a madarak éhen haltak.
“Az összes tetemet szuper alulsúlyosnak találták. Ezeknek a madaraknak 800-1000 gramm körüli súlyuknak kellene lenniük, de jóval kevesebb, körülbelül a fele volt” – mondja Taylor. “Egyszerűen nem volt rajtuk testzsír, alig látszott rajtuk izom. Ha ilyen mértékben lefogynak, nem tudnak merülni.” Végül a madarak egyszerűen elpusztulnak – éhen halnak, vagy a melegen tartó zsírhiány miatt kihűlnek.
Hirdetés

A DoC szerint a Kororā nem a túlhalászás miatt éhezik. Sokkal inkább az éghajlatváltozás miatt, ami miatt a vizek túl melegek a halak számára, amelyekkel táplálkoznak. A tavaly közzétett adatok szerint az óceánok hőmérséklete a történelem során feljegyzett legmelegebb volt, és ez már a hatodik egymást követő év, amikor ez a rekord megdőlt. Új-Zélandon ez a La Nina időjárási viszonyokkal együtt tengeri hőhullámokat okozott. Ahogy a vizek felmelegednek, a kororā által fogyasztott apró halak a hűvösebb vizek után kutatva mélyebbre húzódnak, vagy teljesen elhagyják a területet.


Hirdetés

“Ez a kis faj [a pingvin] rutinszerűen le tud merülni 20-30 méter mélyre, de ennél sokkal mélyebbre nem nagyon tud merülni” – mondja Taylor. A téli meleg vízhőmérséklet valószínűleg távol tartotta a halakat.
A tengeri madarak tömeges pusztulása nem ismeretlen a történelemben: súlyos viharok, hőhullámok vagy időjárási események következtében több tíz vagy száz madarat sodorhat partra a víz. Ami Taylor szerint megváltozott, az a gyakoriság. Korábban talán évtizedenként egyszer fordult elő ilyen nagyszámú elpusztulás. Az elmúlt 10 évben szerinte legalább három olyan év volt, amikor tömeges haláleset történt, és ezek gyakorisága egyre nőtt.
Ian Armitage, a Birds New Zealand tanácsosa, amely a tengerparti őrjáratokat vezeti az elpusztult tengeri madarak számának megfigyelésére, azt mondja, hogy az idén szokatlanul sok pingvint találtak, különösen a legészakibb területeken. A közelmúlt viharai és a magas vízhőmérséklet miatt további tömeges elhullásokra számít. “Ennek az eseménynek valószínűleg még nincs vége, és a tél folyamán is folytatódni fog” – mondja Armitage. “Még sok kis pingvint találunk.”

Hirdetés
Mivel az ember okozta éghajlatváltozás tovább melegíti a Földet és annak óceánjait, a faj végül ki is pusztulhat a melegebb északi szigeti régiókban. “Ha ez rendszeresen megtörténik, akkor már nem sok esélyük van a madaraknak arra, hogy az események között helyreálljanak, és újra felépítsék a számukat” – mondja Taylor.
Szerinte a déli, hidegebb vizeken a populációk még mindig jól vannak. “De az északi populációk egyértelműen nagyon rossz állapotban vannak. És amikor az ilyen nyári események olyan gyakorisággal fordulnak elő, mint az elmúlt 10 évben, akkor valóban nagy nyomás nehezedik rájuk, hogy képesek legyenek túlélni.”

Forrás: theguardian.com
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés