Hirdetés


Katymár — Kitartóan küzdött Bregovic Vivien (†16), ám a fiatal lány szervezetét fertőzés támadta meg, amellyel már nem tudott megbirkózni.
Vivien történetéről beszámoltunk korábban: szervezetét az akut mieloid leu­kémia nevű ritka kór támadta meg, amelyet akkor egy fogászati kezelést követően diag­nosztizáltak nála.

Hirdetés

Egyszerű hőemelkedéssel kezdődött, majd néhány nappal később a lány már foltokat látott. A vizsgálatok során felvetődött, hogy érzékeny az amalgámra, arra a higanyt, ónt, ezüstöt és cinket tartalmazó fémötvözetre, amivel lyukas fogát tömték be – korábban 13 orvos is azt mondta, hogy összefüggés lehet a fogtömés és a leukémiája kialakulása között.- írja a Blikk
Vivien azután is mosolygós, pozitív maradt, hogy megtudta a szörnyű diagnózist. Jókedvéből pedig igyekezett minél többet adni a környezetének.
Vivien egyik utolsó képe: már nagyon beteg volt, de még próbált mosolyogni, miközben naplót írt szenvedéseiről /Fotó: Facebook– Amikor kiderült a betegségem, nagyon megrémültem, habár sosem fogtam föl úgy, hogy ez egy halálosnak nevezett betegség. (…) Elhatároztam, hogy ez egy állapot, amit jól is fel lehet fogni – így írt Vivien feljegyzéseiben, amelyekben folyamatosan beszámolt kezeléseiről és állapotáról, hogy másoknak erőt adjon.

Hirdetés

A fiatal lány az év elején még bizakodva tekintett a jövőbe, hiszen küszöbön állt a transz­plantáció: végül egy idegen donortól februárban meg is kapta az életet jelentő csontvelőt. Vivien hosszú lábadozás után gyógyulni kezdett a rákból, de nem sokkal később ismét visszaesett, mert szervezetét gomba támadta meg.
– A korábbi kemoterá­piás kezelések és az utókezelések ­miatt annyira védtelen volt, hogy egy fertőzés után újra leromlott az állapota. Tüdejét egy gombafertőzés támadta meg, ami később átterjedt a májára és a szívére is. Tizennégy héten keresztül szenvedett, mielőtt a kis szervezete azt mondta volna: elég volt, nem bírom tovább – mondta elcsukló hangon Lajos, Vivien­ édesapja, aki azt is elárulta: nem szeretnék eltemetni halott lányukat. Hamvasztást kérnek, hogy mint mondja: lányuk velük maradhasson örökké.

Hirdetés

A graft-versus-host-betegség akkor alakul ki, amikor az átültetett immunsejtek a beteg saját sejtjeit tekintik idegennek és támadják azokat. Vivient emiatt kezelték, ennek szövődménye lett a végzetessé váló gombás fertőzés.

Forrás: blikk.hu
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés