Hirdetés


Ötvenhatosok tere (Felvonulási tér), május 1-i felvonulás 1961-ben /Fotó: Fortepan
Először 1890-ben ünnepelték május 1-jét, amelyet a legtöbb országban hivatalos szabadnapként tartanak számon.
Május elseje a munka ünnepével egyenlő: évszázadokon át nevezték a munkások ünnepének, az 1990-es évektől pedig a munkavállalók szolidaritási napjaként tartják számon. Ezt az ünnepnapot a nemzetközi munkásmozgalmak által harcolták ki, s a legtöbb országban hivatalos állami szabadnapként tartják nyilván. Ilyenkor a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról emlékezünk meg, az ünnep előzményei pedig az ipari forradalomig nyúlnak vissza: a munkások a 10-14 órás munkaidő 8 órára való csökkentését követelték tüntetések és sztrájkok révén. Így Chicagóban is, ahol 1886. május 1-jén a tüntetés összecsaposokká fajult, majd a rendőrök a demonstráló munkások közé lőttek. A világszerte hatalmas felháborodást keltő esemény emlékére a következő években május elsején emléktüntetéseket rendeztek. A munkaidőcsökkentést egyébként először 1817-ben javasolta egy szocialista brit gyáros, Robert Owen. A nyolcórás munkanap bevezetése az első lépés volt a munkásosztály felszabadulásának útján.

Hirdetés

Az első világháború alatt a magyar munkásoknak megtiltották a május elsejei felvonulást, az 1919-es­­ Tanácsköztársaság kormánya viszont megünnepelte. A második világháború után úgy tűnt, a kommunista pártvezetés ki akarja sajátítani május elsejét, amelyet munkaszüneti, de kötelező felvonulási nappá nyilvánítottak.
Rákosi Mátyás (†78) pártvezetése alatt csak a politikai bizottság által elfogadott 40-45 jelszót festhették a transzparensekre, például azt, hogy „Éljen Rákosi Mátyás elvtárs, szeretett édesapánk és tanítómesterünk!”. Erről bővebben itt.
Május első napja katolikus egyházi ünnep is: a munkások védőszentjének, munkás Szent Józsefnek, vagyis Jézus nevelőapjának a tisztelete miatt is ünnepé vált ez a nap XII. Piusz pápa idején, 1955-ben.
A Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) szervezet 1998-ban rendezte meg először az Asztma Világnapot. A világnap azóta is minden évben május első keddjén az asztma kezelését, tüneteit és a betegség jobb megismerését állítja fókuszba.
Egyes országokban nem május első napján, hanem szeptember első hétfőjén ünneplik a munka ünnepét: az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában erre a szeptemberi napra esik a munka ünnepe, amelyet Labour Day-nek neveznek.
Az ugyanerre a napra eső ősi európai pogány ünnepek, mint például a beltane, avagy a hagyományok, mint a májusfa állítása, más eredetűek és tartalmúak.

Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés