Hirdetés

Lelőtt egy orosz vadászbombázót a török légierő a török-szír határnál. A török hadsereg – állítása szerint azért tüzelt, mert a vadászgép megsértette Törökország légterét. A török hadsereg illetékesei azt is közölték, hogy mielőtt lelőtték a gépet, figyelmeztették, hogy távozzon a török légtérből. Oroszország viszont ezt cáfolja: a védelmi minisztérium közlése szerint a Szu-24-es Szíria felett repült, amikor a török harci gépek rálőttek. Egyes hírforrások szerint a lelőtt vadászbombázó két pilótájának sikerült katapultálnia. Egy szíriai lázadócsoport videófelvétel küldött a Reuters hírügynökségnek, amelyen az egyik pilóta a földön fekszik mozdulatlanul, súlyos sérülésekkel.
Az orosz repülőgépet egy török F-16-os vadászgép lőtte le levegő-levegő rakétával – közölte keddi nyilatkozatában Vlagyimir Putyin orosz elnök.
A Kreml hitelt érdemlően tudja, hogy a lelőtt Szu-24-es orosz vadászbombázó szíriai terület felett repült – mondta kedden Szocsiban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, aki szerint várható, hogy Vlagyimir Putyin államfő hamarosan nyilatkozatot tesz az ügyben. “Helytelen volna most bármilyen értékelést adni, feltételezéseket vagy következtetéseket levonni addig, amíg nem rendelkezünk az összes információval” – mondta újságíróknak az orosz elnök szóvivője, a Moszkva és Ankara közötti kapcsolatok jövőjével kapcsolatos kérdésre reagálva.
Az orosz vadászgép lelövésének súlyos következményei lesznek az orosz-török kapcsolatokra nézve – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szocsiban.
Oroszországot hátba döfték a terroristák támogatói – vélekedett nyilatkozatában az orosz elnök. Közölte, hogy a Szu-24-es orosz vadászgépet egy török F-16-os vadászgép lőtte le levegő-levegő rakétával.
Putyin szerint az orosz gép semmiképpen sem veszélyeztette Törökországot, és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni hadműveletet hajtott végre. Az orosz elnök hozzátette azt is, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek a terroristák kezén lévő területekről irányultak Törökországba. Moszkvában bekérették a védelmi minisztériumba a török katonai attasét.
A török vezérkar nyilvánosságra hozta a repülési adatokat
A török hadsereg vezérkara nyilvánosságra hozta kedden a török légierő által lelőtt Szu-24-es orosz harci gép repülési adatait, amelyeket a török radarrendszerek rögzítettek.
Ezek szerint a Szu-24-es Kizildag szíriai hegyvidéki területen – a török határtól 11,5 kilométerre – csapódott földbe. A gép a Hatay szíriai tartomány délkeleti részén, nyugati irányban lépte át a határt, és mintegy négy kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe, öt kilométert tett meg Törökország területén. Ebben térségben a határvonal keskeny öbölszerű nyúlványt képez. A török vezérkar egy térképen tüntette fel, hogy merre repült a gép. A térképet a Törökország moszkvai nagykövetsége átadta a TASZSZ hírügynökségnek is.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint cáfolta azokat a török sajtóértesüléseket, amelyek szerint Putyin a gép szíriai lezuhanása miatt kérné az orosz biztonsági tanács rendkívüli ülésének összehívását. “Egyelőre nem hallottuk az orosz védelmi minisztériumból, mi okozta a gép lezuhanását. Megbízhatóan tudjuk, hogy a gép szíriai légtérben, Szíria felett tartózkodott. A tárca közleményében szerepelt a ‘feltételezhetően’ szó” – mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy alkalmazza-e Moszkva az ENSZ Alapokmányának 51. cikkét, amely elismeri az államok önvédelmi jogát.
Az orosz védelmi minisztérium előzőleg közölte, hogy bizonyítani tudja: a gépet nem a török légtérben lőtték le. “Ma Szíria területén, feltehetően a földről leadott lövés következtében lezuhant az orosz légierő Szíriában szolgálatot teljesítő egységének Szu-24-ese” – közölték a tárcánál az Interfax orosz hírügynökséggel.
A gép az AFP francia hírügynökség értesülése szerint Szíria északnyugati csücskében, Idlíbtől nyugatra zuhant le, ahol több napja heves harcok dúlnak az orosz légierő támogatta szíriai kormányerők és a lázadó csoportok között.
A lázadók szerint halott az egyik pilóta
Török katonai forrásokat idéző médiajelentések szerint a gép két pilótája katapultált, egyikük szír területen a felkelők fogságába esett. A felkelők videót juttattak el a Reuters brit hírügynökséghez, amelyen a pilóta látható mozdulatlanul a földön fekve, a lázadók szerint halott.
Az orosz vadászgép lelövése miatt előreláthatólag nem marad el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdára tervezett ankarai látogatása. “Nincs változás a programban” – közölte a török külügyminisztérium az AFP francia hírügynökséggel az incidens után. A Hürriyet című török ellenzéki napilap viszont internetes oldalán – egy orosz szóvivőre hivatkozva – azt írta, hogy Lavrov lemondja a látogatást.
Egy török kormányzati forrás a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a gép lelövése nem egy meghatározott ország ellen irányult. A lépéssel jelezni kívánták, hogy Törökország megvédi területi szuverenitását – tette hozzá.
Rendkívüli NATO-tanácskozás lesz
A NATO Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután a török-szíriai határ közelében lelőtt orosz vadászbombázó ügyében – jelentették be Brüsszelben. A tanácskozás 17 órakor kezdődik.
Korábban az észak-atlanti szövetség egy meg nem nevezett tisztségviselője azt közölte, hogy a NATO figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és állandó kapcsolatban áll a török hatóságokkal.
Forrás: www.hirado.hu

Hirdetés
Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés