Hirdetés

2015 szept 30
Elkezdődött: Putyin légitámadásokat indított Szíriában

Hirdetés

Oroszország a légicsapásokat kezdett Szíriában – jelentette az AP és a Reuters hírügynökség. A támadások elkezdését később a moszkvai védelmi minisztérium is megerősítette.

Az orosz hadsereg a nyugat-szíriai Homsz város közelében lévő célpontokat támadott – közölte szerdán egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó amerikai illetékes a Reuters szerint.

A tisztségviselő arról számolt be, hogy Moszkva egy órával a légitámadás megindítása előtt értesítette Washingtont, további részleteket azonban nem árult el. Az AP is beszámolt a légicsapásokról.

Moszkvában később megerősítették a hírt, a védelmi minisztérium szerint az Iszlám Állam ellen kezdtek légicsapásokba. Azt közölték, hogy az orosz hadsereg katonai felszerelésekre, kommunikációs berendezésekre, illetve fegyver-, üzemanyag- és lőszerraktárakra mért csapást Szíriában.

Vlagyimir Putyin orosz államfő eközben kijelentette, hogy országa légiereje támogatást fog nyújtani a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek. Azt ugyanakkor kizárta, hogy Moszkva szárazföldi harcoló alakulatokat küldjön az IÁ ellen.

Putyin szerdán arra kérte a törvényhozás felsőházát, hogy járuljon hozzá a hadsereg külföldön történő bevetéséhez, aminek a Szövetségi Tanács eleget is tett. Az indítványt a 168 tagú felsőházban 162 szenátor támogatta.

Az orosz elnök már hétfőn, az ENSZ-közgyűlésről tudósítő újságírók előtt beszélt arról, nem zárja ki, hogy orosz harci gépek légicsapásokat hajtsanak végre Szíriában, támogatást nyújtva az Aszad elnökkel szövetséges hadseregnek az Iszlám Állammal szemben.

“Gondolkozunk ezen. Semmit nem zárunk ki. De ha cselekednünk kell, azt csakis a nemzetközi normák teljes betartásával fogjuk megtenni” – mondta akkor Putyin, miután másfél órán át tárgyalt Barack Obama amerikai elnökkel.

Akkor is kizártnak nevezte viszont, hogy Oroszország szárazföldi harcoló alakulatokat küldjön az Iszlám Állam ellen vívott harcokba. “Ami a szárazföldi csapatokat illeti… egy orosz beavatkozásról szó sem lehet” – jelentette ki.
Forrás: hvg.hu

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés