Hirdetés


Egyél egy tányér meleg húslevest! – mondják sokszor a náthás vagy influenzás betegnek, aki valóban jobban lesz a leves elfogyasztása után. De miért van ez így?
Vannak, akik szerint a forró húsleves az egyik legjobb ellenszere a megfázásnak és az influenzának, mások azt mondják, hogy teljesen hatástalan. Annyi biztos, hogy évszázadok óta használják a tünetek enyhítésére, de vajon tényleg működik? A BBC Good Food cikke segít kideríteni a gyógyító húsleves titkát.

Hirdetés

A húsleves megfázás ellenes hatásának évezredes megfigyelés. Az Egyiptomban élt zsidó orvos, Moshe ben Maimon (Maimonidész) az ókori görögre hivatkozva többek között a csirkehúslevessel gyógyította a felső légúti betegségeket. A modern tudomány is igazolta az elméletet, amerikai kutatók szerint a „nagymama húslevese” valóban gyógyító erejű.
Jótékony összetevők
A csirkeleves kulcsfontosságú összetevői közé tartozik a hagyma, a fokhagyma és az egyéb zöldségek, amelyek ízt, és olyan egészséges tápanyagokat szolgáltatnak, amik létfontosságúak a jól működő immunrendszer számára. Segíthetnek a gyulladások csökkentésében is, ami enyhítheti a nátha tüneteit.
A húslevesben található immunerősítő tápanyagok, vitaminok és antioxidánsok hozzájárulnak a betegséget okozó baktériumok és vírusok legyőzéséhez. Ez akkor is igaz, ha a hatóanyagok egy része a hő hatására megsemmisül, a megmaradó jótékony összetevők azonban még így is kiváló szövetségeseink lehetnek a betegségekkel szemben. További előnye a forró húslevesnek, hogy a benne található só, valamint az evés közben belélegzett gőz segít felszabadítani az eldugult légutakat, enyhíti a gyulladást.

Hirdetés
A betegség leküzdése érdekében, a testünknek energiára van szüksége. A húsleves az egészséges, könnyen emészthető kalóriák forrása.
Jót tesz a beleknek
Az emésztőrendszerünk egészségének megőrzése különösen fontos, ha betegek vagyunk, hogy testünk képes legyen hozzájutni az általunk fogyasztott élelmiszerekből az összes szükséges fertőzés elleni vitaminhoz és ásványi anyaghoz. A glükózamin egészségesen tartja a belek nyálkahártyáját, és a porcokból szabadul fel a főzés hatására. Ahogy lehűl a húsleves, a felületén zselatinréteg képződik. A zselatin és a glükózamin kombinációja segít megvédeni és meggyógyítani az emésztőrendszer nyálkahártyáját.
A csirke különösen gazdag a karnozin nevű vegyületben, és ez az, amivel kapcsolatban a tanulmányok azt sugallják, hogy segít csökkenteni az orrban és a torokban tapasztalható kellemetlen érzést. Úgy gondolják, hogy a karnozin, a fehérvérsejtek vándorlásának megállításával, csökkenti a felső légúti gyulladást. Az előnye csak addig tart, amíg a leves a testben van, ezért győződjön meg róla, hogy elég nagy adagot készít!
A húslevesben lévő zselatin, glükózamin és kondroitin felszívódik a testünkben, jól használható saját kötőszövetink újjáépítésére, miközben csökkenti a gyulladást, és segít abban, hogy a betegség után gyorsabban visszanyerjük az erőnket.

Hirdetés
Nem szabad nem alábecsülni a húsleves placebo hatását. Ha az anyánk egy tál forró húsleves kapcsán megígérte, hogy jobban érezzük magunkat tőle, ez valószínűleg befolyásolja, hogyan érezzük magunkat. A placebo hatás jól dokumentált jelenség, amely az elme és a test közötti kapcsolat erejében rejlik.
Legjobb a nagymama húslevese
Az amerikai University of Nebraska Medical Center kutatói megállapították, hogy a csirkéből készült és zöldségekben gazdag, hagyományos „nagymama levese” gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatásának köszönhetően kifejezetten hatásos az influenza és a nátha kezelésére, olvasható a Vitalitás magazin húslevesről szóló cikkében.
Gyógyító húsleves recept
A hozzávalókat (1 kiló csirke • 3 fej vöröshagyma • 1 nagy édesburgonya • 2 fehérrépa • 11-12 darab sárgarépa • 5-6 zellerszár • 1 csokor petrezselyem • só és bors) a hagyományos módon készítsük el, arra figyeljünk, hogy a leves tetejéről főzés közben folyamatosan távolítsuk el a felhalmozódó zsírt.

Hirdetés
Tartsunk mértéket
Tény és való, hogy a húsleves gyógyhatású, ám a húsfogyasztásnak számos árnyoldala van.Colin T. Campbell, a Cornell Egyetem professzora, Kína-tanulmány című könyvében az taglalja, hogy az állati fehérje-fogyasztással szorosan összefügg a rákkal, a szív-és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és az elhízással. Azzal magyarázza, hogy az állati fehérjék (amelyek nélkülözik a fitonutrienseket) nagymértékben lecsökkentik az emésztésünk hatékonyságát. Ennek következtében lerakódnak szervezetünkben a salakanyagok, elégtelenné válik a táplálékfelszívódás, károsodik a bélflóra, emiatt pedig gyengül az immunrendszer.Ezzel szemben a növényekben a fehérjén kívül megtalálható az összes fitonutriens, ez azokat a rostokat, vitaminokat, fontos ásványi anyagokat, továbbá az enzimeket, és bélbaktériumokat jelenti, amik a hatékony emésztéshez nélkülözhetetlenek.

Források:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/will-chicken-soup-really-cure-your-cold
https://www.vitalitas-magazin.hu/taplalkozas/husleves-megfazasra
Dr. T. Colin Campbell: Kína-tanulmány (The China Study)
Hirdetés
Categories: Egészség

Hirdetés