Hirdetés


VÁLTOZÁS! Szabadság 2022 : Itt a táblázat, mutatjuk kinek, pontosan hány nap szabadság jár 2022. január 1-től az új szabályok szerint! >>>
A fizetett szabadság napjainak száma akár a munkavállalók által is kiszámíthatók, hiszen az alábbi táblázatok pontosan mutatják, hogy kinek mennyi szabadság jár évente. Érdemes utána számolni, hogy a bérszámfejtő vagy a könyvelő helyesen számította-e ki a nekünk járó szabadnapok számát.

Hirdetés

Az alapszabadságon felüli pótszabadság mértéke a munkavállaló életkorától függ, így az alapesetben évi 20 napnyi szabadság a huszonötödik életévtől 21 nap, a huszonnyolcadik életévtől pedig már 22 munkanap, ez növekszik egészen a 45. életévig, amely felett már minden munkavállalónak 30 napnyi éves szabadság jár.
ÉVES SZABADSÁG KALKULÁTOR 2022
Alapszabadság (amely mindenkinek jár)
20 munkanap
A szabadság napjainak száma a huszonötödik életévtől
21 munkanap
A szabadság napjainak száma a huszonnyolcadik életévtől
22 munkanap
A szabadság napjainak száma a harmincegyedik életévtől
23 munkanap
A szabadság napjainak száma a harmincharmadik életévtől
24 munkanap
A szabadság napjainak száma a harmincötödik életévtől
25 munkanap
A szabadság napjainak száma a harminchetedik életévtől

Hirdetés
26 munkanap
A szabadság napjainak száma a harminckilencedik életévtől
27 munkanap
A szabadság napjainak száma a negyvenegyedik életévtől
28 munkanap
A szabadság napjainak száma a negyvenharmadik életévtől
29 munkanap
A szabadság napjainak száma a negyvenötödik életévtől
30 munkanap
A szabadság napjainak száma az alapszabadság 20 napja és az életkor növekedéséből adódó hozzáadott pótszabadság napjainak összességét jelenti.
Szabadság nyilvántartás 2022
A szabadság nyilvántartás vezetése 2022-ben is minden vállalkozás számára kötelező, mely legegyszerűbben egy Excel-alapú szabadság-nyilvántartó program és kalkulátor naprakész vezetésével tehető meg. Az egyszerűen átlátható és gyorsan szerkeszthető Excel-típusú szabadság nyomtatvány alkalmazásával minden munkáltató automatikus módon és személyre-szabottan számíthatja ki az alapszabadság és a pótszabadság mértékét.

Hirdetés
Szabadság nyilvántartás 2022: letölthető a szabadság tervező Excel táblázat a 2022-es évre
Bővebben: Szabadság nyilvántartás 2022: letölthető a…
A fenti táblázat elvileg azt mutatja meg, hogy a szabadság kiszámítása nem is bonyolult, hiszen csupán az életkortól függ. Természetesen ez egyáltalán nincs így, számos egyéb, személyenként változó tényező módosíthatja az alap- és pótszabadságot. A következőkben ezt foglaljuk össze.
Aki napi nyolc órát dolgozik tudja, hogy nem lehet pihenés nélkül robotolni, szükség van regenerálódásra, pihenésre, nyaralásra, ezt szolgálja a szabadság, melyet a munkáltatónak kötelező kiadni minden évben.
Az új Munka Törvénykönyve a korábbi elnevezést (rendes szabadság) egyszerűsítette, így 2022-ben már “csak” szabadságnak kell hívni. A szabadság természetesen munkanapokat jelent, így nem számítanak bele a hétvége napjai vagy éppen a fizetett ünnepnapok sem.
Pótszabadság 2022
Ha a munkavállalónak 16 évesnél fiatalabb gyermeke van, akkor gyermekek után járó pótszabadságra jogosult az alábbi táblázat szerint:
Gyermekek után járó pótszabadság 2022-ben
1 gyermek után
2 munkanap
2 gyermek után
4 munkanap
3 vagy több gyermek után
7 munkanap

Hirdetés
Ha a munkavállaló fogyatékkal élő gyermeket nevel, akkor fogyatékkal élő gyermekenként jár még két plusz nap pótszabadság évente. Ha valaki 50%-ban egészségkárosodott, akkor neki öt nap további pótszabadság is jár.
Nagyon fontos leszögezni viszont, hogy szabadság egy adott évben csak az aktuális évben munkában töltött napok után jár. Vagyis ha valaki egy évben csak fél évet dolgozik, akkor számára abban az évben csak a szabadnapok fele jár. Viszont ha egy munkavállalónak úgynevezett “szabadnapja van” (például igazolt orvosi vizsgálaton vesz részt, vagy tanúkihallgatáson van), akkor ezek a napok is munkával töltött időnek számítanak, így beleszámítanak a szabadság kiszámításába.
Ha valaki 18 éves kora előtt munkába áll, akkor évente öt nap pótszabadság jár neki, de ezt abban a naptári évben kapja meg utolsó esetben, melyben betölti 18. életévét.
Ha bármely munkavállalónak a munkaviszonya év közben szűnik meg, akkor a ledolgozott napok alapján arra az évre arányosan számítódnak ki a szabadság napjai.

Hirdetés
Fizetés nélküli szabadság 2022
A fizetés nélküli szabadság intézményét a Munka Törvénykönyve pontosan meghatározza, így a fizetés nélküli szabadsággal kapcsolatban a munkavállalónak és a munkáltatónak is fontos figyelni a szabályok betartására. Részletes összefoglalót készítettünk a fizetés nélküli szabadság szabályairól és tudnivalóiról, melyet érdemes figyelmesen elolvasni.
A munkavállalót megilleti a fizetés nélküli szabadság, melynek kivétele csak az ő kérésére történhet. A fizetés nélküli szabadság időtartama alatt a dolgozó biztosítása szünetel. A munkáltató törvénysértést követ el abban az esetben, ha a munkavállalóját bármilyen módon fizetés nélküli szabadság kivételére kötelezi, ezt nem teheti meg. Akit ilyen módon szabadság kivételére kényszerítenek, akkor ezt jeleznie kell a szakszervezetnél, vagy jogorvoslati szerveknél.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés