Hirdetés


A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta felülvizsgálják a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedéseket, és azt javasolják a kormánynak, hogy csak azokat a korlátozásokat tartsa meg, amelyek továbbra is szükségesek.
A szerdai kormányülés döntéseit most a kormányinfón Gulyás Gergely ismertette:
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó elején a magyar válogatottnak gratulált, elismerően beszélt a teljesítményükről, mint mondja tegnap és az Európa-bajnokság napjaiban végig nagyon jó volt magyarnak lenni.
“Szeretnék gratulálni a magyar labdarúgó-válogatottnak, az Eb legerősebb csoportjában állt helyt a csapat.”
Ezt követően áttért a kormányülés döntéseire, ennek kapcsán elmondta, a két újraindításért felelős operatív javaslatait tárgyalták meg szerdán, ugyanis ők tettek javaslatokat a járványügyi korlátozások feloldására. Gulyás elmondta “Amikor az 5,5 millió oltottat elérjük, megszűnik a kötelező maszkhasználat, nem kell védettségi igazolás strandokra, szállodákba és fürdőkbe, éttermekbe. A belső terekben sem lesz szükséges a maszkhasználat.” Illetve azt is hozzátette, hogy a sportrendezvényeken, a koncerteken, a fesztiválokon és az éjszakai, zenés szórakozóhelyeken marad a védettségi igazolvány

Hirdetés

Továbbá közölte, hogy július 1-jétől elérhető lesz az EU-s zöld útlevél Magyarországon is, ami papíralapon a kormányablakokban lesz átvehető, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból lehet kinyomtatni.
Gulyás úgy nyilatkozott, szerinte a legnépszerűbb nyári helyekre is szabadon lehet majd utazni, azt viszont elismerte, hogy mindez Olaszország esetében nem igaz. Ez azért lehetséges, mert az országok többsége már a veszélyzónákat alkalmazza, és Magyarország mindenhol zöld, azaz biztonságos zónában van a járványügyi folyamatok tekintetében.
Gulyás azt is elmondta, hogy a jövő héten indul a nemzeti konzultáció a járvány utáni életről, szerinte veszélyes korban élünk, ez az oka annak, hogy szükség van a nemzeti konzultációra.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szólt a napok óta heves indulatokat kiváltó pedofiltörvényről is. Elmondta, hogy ez a törvény nem a melegekről, hanem a gyermekekről, és az ő védelmükről szól. Gulyás a téma kapcsán elismételte a kormány álláspontját, vagyis, hogy szerintük a szülők feladata a gyermek szexuális nevelése, és ebbe nem is szólhat bele senki.
Kérdésekre adott válaszok:

Támogatná-e a dugódíjat a kormány, ha a főváros kezdeményezné?
Gulyás Gergely: Dugó már van, az hogy ezért még díjat is szedjenek, nem támogatjuk

Lesz tűzijáték augusztus 20-án?
Gulyás Gergely: Tűzijátékot tervezünk. A mai tudásunk szerint olyan variánsa a vírusnak nincsen, ami ellen az oltás ne biztosítana védelmet, méghozzá magas védelmet. A tűzijátékot és az augusztus 20-i állami ünnepségeket biztonsággal meg lehet rendezni, de biztonságban azok vannak, akik beoltatták magukat.

Vita a jegybankkal
Gulyás Gergely: A hitelmoratórium meghosszabbításában a nemzeti konzultáció eredményét várják, ebben vita van. A költségvetési egyensúly esetében a 3 százalékos hiánycélhoz való 2024-es visszatérés az uniós mezőnyben a konvergenciaprogramok alapján a legjobbak közé tartozik.

A Blaha Lujza tér felújítása kapcsán is érkezett kérdés
Gulyás Gergely: Ez is állami támogatásból készül, a főváros késedelemben van. 3,5 milliárd forintba került volna eredetileg, ennél lényegesen többe kerül majd, ezért a műszaki tartalmat akarják csökkenteni. Hozzájárult a kormány a későbbi befejezéshez, a késedelem is oka az áremelkedésnek.

Hirdetés
A használt villamosok kérdése
Gulyás Gergely: Az ötvenéves villamosokat le lehet cserélni harmincévesekre, de az, hogy klíma nélküli szerelvényeket, az hiba és hipokrita magatartás, hiszen a 2019-es kampány egyik része volt, hogy az ellenzék a klíma nélküli 3-as metróban uralkodó állapotokkal kampányolt.

Tényleg küldünk katonákat Afganisztánba?
Gulyás Gergely: Ha van NATO-misszió, készek vagyunk részt venni benne, erről a kérdésről egyelőre egyeztetések zajlanak.

A pedofil ellenes törvény kérdése
Gulyás Gergely: A nemzeti konzultáció eredményét fogjuk figyelembe venni, ha kell, módosítjuk a törvényt. Az uniós kifogásoknál abban bízunk, hogy a józan ész nem veszett ki teljesen Brüsszelben. A törvényben világosan benne van, hogy a hetero- és a homoszexuális propaganda egyaránt tiltott. Ezt próbáljuk elmagyarázni az Európai Bizottságnak, és ha nem fogadja el, mert politikai célokat követ, akkor vállaljuk az ezzel kapcsolatos vitát.

Ki nézheti majd a Bridget Jones-t vagy a Harry Pottert?
Gulyás Gergely: A médiatörvény jól kezeli, hogy melyik filmet hány éves kortól lehet megnézni, a Bridget Jones valószínűleg 12 év felett ajánlott, korhatáros besorolás most is létezik.

Kapnak kompenzációt a Szptunyik-vakcinával oltottak?
Gulyás Gergely: Nem tartom helyesnek ezt a kifejezést. Utazásnak a Szputnyikkal sem lesz akadálya, de ebben érdemes megvárni a július elsejei dátumot. Mert már országbesorolások vannak, és Magyarország mindenhol zöld kategóriába tartozik. Vagy eleve mindenkit beengednek, ebbe az irányba halad Dél-Európa, nyilván gazdasági érdekekből. És más országok egyedileg döntenek az EMA által nem jóváhagyott oltásokról. Azt reméljük, hogy szinte minden országba be lehet majd lépni július elsejétől minden oltással, az uniós igazolvány birtokában. A kérdés kapcsán a miniszter továbbá elmondta: nem érzi úgy, hogy őt kompenzálni kellene, azért mert Szputnyikkal oltották be.

A vakcinakoktél
Gulyás Gergely: Ellenőriztük, nem igaz az az állítás, hogy a határmentén a kínaival beoltott magyarok Romániába mennek Pfizer-vakcinát felvenni.

Lesz-e harmadik oltás?
Gulyás Gergely: Még nem tudjuk, meddig tart a mostani oltások hatása, de legalább kilenc hónapig. Mindenki ezt vizsgálja, de nem a kormány dönt erről, hanem a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés