Hirdetés

Hirdetés
Megszűnik a diplomás munkanélküliek közmunkába való kényszerítése, pontosítják a pihenőnapok számítást, illetve számos eddig vitára okot adó módosítást vezetnek át a Munka törvénykönyvén és más foglalkoztatási jogszabályokon a kormány javaslata alapján.

Indoklással együtt 41 oldalas törvénymódosítást tett közzé a kormány, amely az alig három éves Munka törvénykönyvét (Mt.) írná részben újra. A 2012-es új törvény számos ponton visszalépést jelentett munkavállalók szempontjából, változtak például a szabadság- és a túlóraszabályok – ennek ellenére alapjaiban nem alakította át foglalkoztatási piacot. A most hároméves törvény ráncfelvarrását az időközben született alkotmánybírósági döntésekkel és uniós jogharmonizációval indokolja a kormány. A javaslat “egy-két rendelkezésről” konszenzus is született a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumán – olvasható a törvényjavaslat általános indoklásában.
A szabadság az szabadság – fontos változások a nők foglalkoztatásban
A kormány javaslata szerint a mentesül munkavállaló a munkavégzés és a rendelkezésre állási kötelezettsége alól a munkáltató által kiadott szabadsága alatt – ennek hiánya az törvényjavaslat indoklása szerint eddig vitára adott eddig okot. Szintén mentesül az apa gyermeke születésekor öt napra, ikerszülés esetén hét munkanapra a munkavégzési és rendelkezésre állás kötelezettség alól. A módosítás egyszerűsíti képzés idejében követendő szabályokat is.
A kormány javaslata szerint nagyobb védelmet kapnak a várandós nők – a főszabály szerint nem lehet felmondani a szülés előtt álló nőnek – abban az esetben, ha a felmondás előtt erről a munkavállaló bejelentést tett. Az elfogadásra váró szabály szerint, ha az elbocsátás közlése utána hozza a munkavállaló a foglalkoztató tudomására a várandóság tényét – úgy a felmondást a munkaáltató 15 napon belül visszavonhatja. A jövőben a jogellenes munkáltató felmondás estén a kárigény érvényesítése helyett a munkavállaló kérheti a a felmondási időre járó távolléti díj kétszeresét – kárpótlásul. Új szabályként emelik be a törvénybe, hogy a bíróság a jövőben abban az esetben is visszaállítja munkaviszonyt, ha a felmondásra a joggal való visszaéléssel került sor.
A javaslat több ponton módosítja, pontosítja a munkaidő fogalmát, a pihenőnap kiadására való szabályokat – ezek a változtatások általában a munkavállalót védik. Egy esetben azonban megengedő szabályozás léphet életbe: a jövőben munkavalló nők kérésére lehetséges lesz az éjszakai munkát elrendelni akkor is ha három évesnél fiatalabb gyermeket nevelnek. Ugyanezt kérhetik a gyermeküket egyedül nevelő férfiak is. Az indoklás szerint ez az igény a munkavállóli oldalról merült fel és a fizetés nélküli szabadságról visszatérők újbóli munkába állását segíti. Továbbra is megmarad a várandós nők éjszakai foglalkoztatási tilalma – szögezi le a indoklás.
Végkielégítés jelenleg a munkáltató felmondása, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén jár. A módosítás a munkavállaló azonnali hatályú felmondása – a munkáltató jogsértése – esetén is kötelezővé teszi a végkielégítést. Sőt, a munkavállalót – azonnali hatályú felmondása esetén – a felmondási időre járó távolléti díj is megilleti.
Nem kell a diplomás közmunka
A törvénycsomag az Mt.-n túl számos szakmai jogszabályt – így például a foglakoztatási törvény módosítását is tartalmazza. Az egyik legfontosabb javaslat, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében megszünteti a közfoglalkoztatási kötelezettséget – amely számos méltánytalan helyzet teremtet. A javaslat indoklása ugyan nem a méltányossági megfontolásokból, hanem a racionalitásból vezeti, hogy egy diplomás munkanélkülit jóval egyszerűbb elhelyezni az elsődleges munkaerőpiacon, mint a diplomával nem rendelkezőket. Ezért nem érdemes őket a másodlagos közfoglakoztatásba erőltetni, hanem ezt fent kell tartani a képzetlenek integrálásra. Ugyanakkor diplomás munkanélküli – saját kérésére – a jövőben is foglalkoztatható közmunka keretében.
A javaslat kitér a közalkalmazotti bértábla módosítására, amire nyugdíjkorhatár emelése miatt van szükség. A hosszabb életpálya miatt kisebb korrekcióra kerül sor – ennek éves költségvetési kihatása 316 millió forint lesz.
Az új szabályokat a tervek szerint 2016 januárjától már alkalmazni kell, holott a törvénycsomag csak a következő hetekben kerülhet a parlament elé, ahol a vita során – elvileg – alapjaiban írhatják át a képviselők, igaz ennek a valószínűsége elhanyagolható.
FORRÁS: www.napi.hu

Hirdetés
Categories: Hírek

Hirdetés