Hirdetés

Amilyen egyszerű, olyan praktikus megoldás. Segítségével megtudhatja, hogy milyen minőségű a talaj a kertjében.
Alapesetben nem könnyű kideríteni, milyen minőségű a kiskertünk talaja. Ha nagyon elszánt, akkor laboros vizsgálatokkal súlyos tízezrekért megtudhatja a talaj összetételét, a benne élő mikroorganizmusok mennyiségét és egy általános minőségi mutatót. Egy mérés azonban csak egy pillanatnyi állapotot mutat. Ezért is ajánlott többször megismételni, hogy a trendekből lehessen levonni következtetéseket, hogy javul vagy kimerülőben van a talaj.
Hogyan ellenőrizheti mégis, ha nem akar erre évente vagyonokat költeni?

Hirdetés

Egy pamut alsónadrággal!
Amilyen egyszerű, olyan praktikus megoldás. A talaj akkor jó minőségű, ha tápanyagokban is és talajéletben is gazdag. Ha nincs tápanyag, éhen halnak a mikroorganimzusok, ha nincsen mikrobiom, akkor pedig csak sínylődnek a növények (betegesek, nem fejlődnek kellően, akkor se, ha dupla dózisú tápanyagot szór ki). A talajélet köti össze a növényeket és a tápanyagokat. Előkészítik, felvehető formára alakítják át. Tehát ahhoz, hogy tudja milyen a talajminőség meg kell vizsgálnia, hogy van-e talajélet a kertjében!
Talajvizsgálat pamutalsóval
Csak egy 100%-os pamut alsóra, vagy rongydarabra lesz szüksége ehhez. A pamut ideális szerves tápanyag a mikrobiom számára, és ha elég gazdag a talajélet akkor a kísérlet végére alaposan „megcsócsálják” a svédasztalként felkínált alsógatyát a mikroorganizmusok.
Ez a végtelenül egyszerű ötlet az USA-ból ered, ahol a civilek bevonásával vizsgálják a talajélet minőségét, szervezett keretek között. Ezt vette át idén az ELKH ATK Talajtani Intézet. Az országos programhoz tavasszal lehetett csatlakozni, de maga a kísérlet bármikor elvégezhető, sőt javaslom is, hogy tegyen Ön is egy próbát!

Hirdetés
Hogyan csinálja meg a tesztet?

A kísérletben egy 100%-ig pamut alsót kellett „elültetni” 20-25 cm mélyre a kertben, és megjelölni a helyét, hogy tudja honnan kell 2 hónap elteltével kiásni. Mivel a pamut szerves anyag, a talajélet mikroorganizmusai elkezdik szépen megenni. Minél több fogy belőle, annál jobb minőségű a talaj, annál gazdagabb a talajélet.
Mit tegyen, ha alig fogy az alsóból?
Ha eddig nem tette, most vesse be a gilisztahumuszt a kert- és gyepápolásba. Kezdje el használni az Esstence Origot és az Esstence Origo Sprintet, amivel hatékonyan támogatja a talajélet sokasodását.
Ha már használ szerves tápanyagokat, és talajélet regeneráló készítményeket, akkor pedig legyen kitartó. Ősszel, vagy jövőre megismételve a tesztet egészen biztosan más képet fog festeni az az alsónadrág!
Ahogy minden ember, úgy minden kert is egy kicsit más. Eltérőek az adottságok, a külső hatások, amivel meg kell küzdeni. Vannak olyan területek, ahol a baktériumoknak, gombáknak sokkal többet kell dolgozniuk, hogy megújuljon az élet és ehhez több szerves anyagra van szükség, míg máshol könnyebben megy.
A gyep gombabetegségének megjelenése biztos jele, hogy még van dolog a talajélettel, még nincs készen a regenerálódás. Legyen türelmes, hiszen amit évtizedek alatt tettük tönkre, nem fog egyetlen kezeléstől helyreállni.
Tenni pedig kell a talajéletért, hiszen nem élhetünk egyre több vegyszer és műtrágya között. Épp olyan felelőssége van egy kiskert tulajdonosnak, mint annak a gazdának, aki több száz hektáron búzát és más növényeket termeszt, hiszen gyermekeinknek, unokáinknak is a legjobbat akarjuk: egy élhető, egészséges Földet. Ehhez pedig cselekedni kell és átadni a tudást, hogy ők tovább vihessék a megkezdett folyamatokat.

Egészséges talajéletet és szép zöld gyepet kíván:
Molnár Gábor Éva – a füvesasszony
www.kertfuvesites.hu
Hirdetés
Categories: Érdekes

Hirdetés